Tobbes toast
Bidrag från Torbjörn Tergesten
Det här receptet gjorde jag ursprungligen på rökt gädda, men eftersom harren
är ungefär lika mager och har likartad konsistens funkar det bra även med
denne "ädlare" art. Det kuliga är att man får en rätt av restaurangklass
trots att man använder röklåda (typ ABU-Röken), och att rätten inte innehåller
så mycket fett.
Det här behövs för 6 - 8 toasts:
5 dl välrökt harrfilé, skuren i sockerbitsstora bitar/strimlor.
1 ½ dl naturell mjukost, mager variant går bra.
1 ½ dl gräddfil.
3 - 4 msk finhackad purjolök.
½ - 1 fiskbuljongtärning.
3 msk majonnäs, mager går bra.
Garnering:
Löjrom (nåt annat duger inte).
Dillkvistar.
Blanda harrbitarna med mjukost och gräddfil i en bunke. Rör väl men försiktigt
så att fiskbitarna inte går sönder. Tillsätt purjolök och majonnäs, blanda
lite till och finfördela sedan buljongtärningen över smeten. Blanda igen
och ställ allt att mogna i kyl någon halvtimme, detta för att buljongen
ska få tid att "smälta" in i blandningen. Avsmaka och salta om det behövs,
det beror på hur mycket salt som tillsattes fisken vid rökningen. Peppar
behövs knappast. Rosta vanliga franskbröd, bred ut harrsmeten ovanpå och
snygga till med löjrom och dill. Man dricker öl, klass 3 eller högre, till
mackorna.
Tips:
Om smeten blir för lös - tillsätt mer mjukost.
Om smeten blir för hård - tillsätt mer fisk eller gräddfil.
Om det inte "sjunger" om rätten - blanda i lite mer majonnäs och purjolök,
men försiktigt.
Gott - tillsätt lite vitt vin eller vitvinsvinäger för att få fram extra
syrlighet.