Tobbes toast

Bidrag från Torbjörn Tergesten

Det här receptet gjorde jag ursprungligen på rökt gädda, men eftersom harren är ungefär lika mager och har likartad konsistens funkar det bra även med denne "ädlare" art. Det kuliga är att man får en rätt av restaurangklass trots att man använder röklåda (typ ABU-Röken), och att rätten inte innehåller så mycket fett.

Det här behövs för 6 - 8 toasts:
5 dl välrökt harrfilé, skuren i sockerbitsstora bitar/strimlor.
1 ½ dl naturell mjukost, mager variant går bra.
1 ½ dl gräddfil.
3 - 4 msk finhackad purjolök.
½ - 1 fiskbuljongtärning.
3 msk majonnäs, mager går bra.

Garnering:
Löjrom (nåt annat duger inte).
Dillkvistar.

Blanda harrbitarna med mjukost och gräddfil i en bunke. Rör väl men försiktigt så att fiskbitarna inte går sönder. Tillsätt purjolök och majonnäs, blanda lite till och finfördela sedan buljongtärningen över smeten. Blanda igen och ställ allt att mogna i kyl någon halvtimme, detta för att buljongen ska få tid att "smälta" in i blandningen. Avsmaka och salta om det behövs, det beror på hur mycket salt som tillsattes fisken vid rökningen. Peppar behövs knappast. Rosta vanliga franskbröd, bred ut harrsmeten ovanpå och snygga till med löjrom och dill. Man dricker öl, klass 3 eller högre, till mackorna.

Tips:
Om smeten blir för lös - tillsätt mer mjukost.
Om smeten blir för hård - tillsätt mer fisk eller gräddfil.
Om det inte "sjunger" om rätten - blanda i lite mer majonnäs och purjolök, men försiktigt.
Gott - tillsätt lite vitt vin eller vitvinsvinäger för att få fram extra syrlighet.