Fisksoppa
Bidrag från Margaretha SigfridssonIngredienser:
2 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt vin
3 dl grädde
6 dl vatten
1 msk curry
1 msk timjan
1 msk dragon
1-2 påsar saffran
1 färsk fänkål
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
1 gul lök
1 burk krossade tomater
500 gr totalt av t ex torsk och harr eller lax i ganska stora kuber
Några räkor
Alla grönsaker finhackas och fräses i smör. Tillsätt kryddorna och låt de fräsa med en liten stund. Slå på krossade tomater och vin och låt koka några minuter. Häll på vatten + buljongtärningarna och låt koka en kvart. Red med 2 msk mjöl i lite vatten. Koka 5 min. Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare 5 min. Här kan man sedan smaka av med salt och peppar om det behövs, jag brukar ta lite cayennepeppar. Om man tycker att soppan är för tjock tillsätter man lite mer vatten. Till sist så tillsätter man fiskkuberna och låter det hela sjuda tills fisken är precis klar, det brukar ta ca 5 min. Man kan ta vilka fiskar som helst men man kan tänka på att de kan ta lite olika tid att bli klar.
Lägg några nyskalade räkor i botten på tallrikarna och servera soppan. Den kan även garneras med musslor. Denna soppa passar även bra som gryta till pressad potatis eller ris. Då kan man reda den lite mer innan man stoppar i fisken. Servera med nybakat vitt bröd.