Bräckt harr

Bidrag från Torbjörn Tergesten

Suverän rätt som är hyfsat enkel att tillaga. Det svåra är att få rätt balans i kryddningen av såsen på slutet.

För 4 personer behövs det:
6 harrar på ca 4-5 hg vardera, rensade och med huvudet borttaget. Filéer av större fiskar går givetvis också bra.
3-4 dl vispgrädde.
Ca 50g smör.
2 ägg.
2-3dl ströbröd.
Salt + någon syrlig krydda, t ex 3 msk vitt vin, 3 msk vitvins-eller cidervinäger, 2dl hackad ängssyra eller 2 -3 msk citron.

Pensla fiskarna med de uppvispade äggen och se till att de täcks med ströbröd som saltats. Detta för att harren är en relativt mager fisk vars kött lätt trasas sönder om den inte får det här skyddande lagret. Stek sedan i smör på båda sidorna tills köttet är helt genomstekt. Bäst är lagomvarm panna, det får absolut inte bränna fast. Tillsätt sedan grädden och den syrliga kryddan. Låt alltsammans puttra c:a fem minuter. Nu ska såsen ha tagit smak både från fisken och kryddorna och rätten är färdig. Servera med pressad färskpotatis, hårt bröd med smör och starköl.

Tips:
Om det smakar för "tunt" - smula i en fiskbuljongtärning och låt småputtra fem minuter till.
Om det smakar för syrligt - mjuka upp genom att tillsätta några smörklickar.
Om det smakar för identitetslöst - tillsätt lite mer salt, lite vit vinäger och ev lite cayennepeppar.