Petras och Fias Sushi

Bidrag från Petra Rönngren

Petras...

För fyra personer behövs:
1 paket Nori/sjögräs
1 tub wasabi
1 gurka
2 avokado
1 röd paprika
1 paket crabsticks
500 g oskalade stora räkor
250 g färsk lax, alternativt 200 g rökt lax
5 dl grötris + 1,2 l vatten ska kokas ihop till ris, kokas 25 minuter
1 flaska Japansk soja

Tillagning:
Skala och tvätta alla grönsaker. Dela avokadon och ta bort kärnan. Skiva gurkan på längden och ta bort det vattninga i mitten. Skär avokadon & paprika i strimlor.

Lägg ett sjögräs med blanka sidan neråt på en bambumatta (alternativt på ett smörpapper) och lägg på svalnat ris så det nästan täcker hela sjögräset. Lägg därefter på en sträng gurka och paprika, en sträng lax, 2 crabstick, 5 räkor och avokado på riset - avsluta med en smal sträng wasabi. Rulla ihop sjögräset (ganska hårt) med hjälp av bambumattan. Dra lite vatten med en bakpensel längst ut på sjögräset så den sluter sig. Gör lika med 6 stycken sjögräs, lägg därefter in dem och vila i kylskåpet ca en timme. Skivas i ca 1-1,5 cm tjocka skivor innan servering.

Fias...
Rulla 12 st risbollar, lägg på en sträng wasabi, en räka och slutligen en laxskiva ovanpå risbollen.

Servering
Häll upp soja i små skålar och tillsätt wasabi enligt tycke och smak. Dippa sushin i sojan, ät och njut.

Till denna anrättning dricker man förståss helst Sake, men även en kall öl fungerar bra.