Petras och Fias Sushi
Bidrag
från Petra Rönngren
Petras...
För fyra personer behövs:
1 paket Nori/sjögräs
1 tub wasabi
1 gurka
2 avokado
1 röd paprika
1 paket crabsticks
500 g oskalade stora räkor
250 g färsk lax, alternativt 200 g rökt lax
5 dl grötris + 1,2 l vatten ska kokas ihop till ris, kokas 25 minuter
1 flaska Japansk soja
Tillagning:
Skala och tvätta alla grönsaker. Dela avokadon och ta bort kärnan. Skiva
gurkan på längden och ta bort det vattninga i mitten. Skär avokadon & paprika
i strimlor.
Lägg ett sjögräs med blanka sidan neråt på en bambumatta (alternativt på
ett smörpapper) och lägg på svalnat ris så det nästan täcker hela sjögräset.
Lägg därefter på en sträng gurka och paprika, en sträng lax, 2 crabstick,
5 räkor och avokado på riset - avsluta med en smal sträng wasabi. Rulla
ihop sjögräset (ganska hårt) med hjälp av bambumattan. Dra lite vatten med
en bakpensel längst ut på sjögräset så den sluter sig. Gör lika med 6 stycken
sjögräs, lägg därefter in dem och vila i kylskåpet ca en timme. Skivas i
ca 1-1,5 cm tjocka skivor innan servering.
Fias...
Rulla 12 st risbollar, lägg på en sträng wasabi, en räka och slutligen
en laxskiva ovanpå risbollen.
Servering
Häll upp soja i små skålar och tillsätt wasabi enligt tycke och smak.
Dippa sushin i sojan, ät och njut.
Till denna anrättning dricker man förståss helst Sake, men
även en kall öl fungerar bra.