Lax med jordärtskocksås och parmesanmos
Bidrag från Torbjörn Tergesten
En
mycket god anrättning i fullständig harmoni - fisken, såsen
och moset - smaker som verkligen gifter sig med varandra.
Det här behövs för 4 portioner:
4 rejäla bitar laxfilé
5 -6 fasta jordärtskockor, aningen större än golfbollar
1 liten gul lök
Potatismos, 4 portioner påsmos duger bra
50 g parmesan
4dl vispgrädde
1 dl mjölk
0.5 - 0.7 dl friskt vitt vin
3 msk mjöl
1 – 2 msk flytande fiskbuljong
Smör
Svartpeppar
Salt
1. Skala jordärtskockorna tills att allt det yttersta bruna skalet är borta.
Skala dem sedan ett varv till. Det ska inte synas några missfärgningar.
Hacka dem i tärningsstora bitar.
2. Hacka löken grovt. Stek den och jordärtskockshacket i ca 20 min i rejält
med smör på ganska svag värme. Rör då och då. Det ska bli en oaptitlig sörja.
3. Strö över mjölet, häll på mjölk och fiskbuljong och låt koka försiktigt
i 5 minuter. Rör då och då.
4. Sila såsen genom durkslag och släng skockorna och lökhacket. Häll på
2 dl vispgrädde. Krydda med svartpeppar och koka ytterligare några minuter.
Smaka av med salt. Sedan är såsen klar. Den ska ha en vacker gräddgul färg.
Håll varm.
5. Smält rejält med smör i en ugnssäker form som rymmer laxfiléerna. Krydda
fisken med salt och svartpeppar och lägg ned dem i formen. Pensla med smöret
runt om varje filé så att de täcks. Ställ in mitt i ugnen: 175 grader i
ca 10 minuter.
6. Under tiden: tillred potatismoset enligt instruktionen på paketet. Riv
parmesanosten och vispa ner den i moset tillsammans med lite av grädden.
Vispa ordentligt. En smörklick gör moset rundare i smaken, men det kan vara
lite fegt.
7. Servera allt rykande varmt tillsammans med ett smakrikt vitt vin!