Harrpaté
Denna rätt är relativt omständig, men väl värd att pröva på. En perfekt rätt till julbordet!Till harrpaté behövs:
1 kg harrfiléer.
2 ½ dl vitt vin.
2 ½ dl matlagningsgrädde.
1 hg fänkål.
50 g röd ishavsrom.
1 hg rökt lax.
Salt, vitpeppar och citronpeppar.
Kör harrfiléerna, det vita vinet och matlagningsgrädden i en matberedare tills du får en fin smet. Smaksätt med salt, vitpeppar och citronpeppar. Hacka fänkålen och blanda i den samt ishavsromen i smeten. Varva smeten med bitar av den rökta laxen i en form och låt sedan formen stå i kylen i c:a 1 timme. Ställ sedan formen i ett vattenbad i ugnen (175 grader) i c:a en timme eller tills patén är genomvarm. Låt sedan patén stå svalt minst 12 timmar innan servering. Serveras med valfri fiskpatésås och vitt vin.