Öring på Öland
Text: Per Persson
Foto: Pernilla Persson & Per Persson
Öringsfiske
på Öland är för mig delvis förknippat med kyla ,blåst och känslan av uppgivenhet
när man har ett hav framför sig och skall gissa vart fisken står - det är
dock även förknippat med de dagar som bjuder sol, värme och trivsamma middagar
på den egenhändigt fångade öringen...
Ingressen visar på den kluvenhet jag känner till kustfiske efter öring. Då
jag endast praktiserar detta fiske under vårmånaderna kan vädret ofta ställa
till det. Det är inte det enklaste att uppbåda den kraft som behövs för att
stå ut med regntunga vindbyar i ansiktet och temperaturer knappt över frysgränsen.
Sådana dagar tillbringar jag hellre hos svärföräldrarna som jag och frun brukar
besöka under våren. En del dagar är dock vädrets makter på min sida och då
brukar jag ta cykeln ner till havet för att försöka lura en öring.

Mina
svärföräldrar har en gård i Lerkaka som ligger på den sydöstra delen av Öland.
Kusten vid Lerkaka är ganska rak och långgrund och kanske inte det bästa stället
att fiska vid - jag har aldrig sett någon annan fiskare efter stranden. När
det gäller fiske på Öland verkar det vara den norra delen och sundet mellan
Öland och fastlandet som gäller. Det är dock skönt att få vara i fred och
då jag ändå lyckas lura en öring då och då så är jag nöjd. Dessutom är miljön
underbar med gamla fiskestugor efter stranden som minner om svunna tiders
fiskarkultur. Då det är långgrunt förlitar jag mig till kustvobblers för att
nå ut till de ställen där öringen huserar - blått är en gångbar färg som öringen
verkar gilla. För att nå ut till öringen måste man dessutom vada ganska långt
vilket är förknippat med vissa risker - det är inte så skönt med det ofrivilliga
dopp man kan råka ut för då en oförutsedd våg kommer och vänder upp och ner
på dig.
Mitt fiske på Öland är alltså av den avlsappnade typen - står mig vädrets
makter inte bi låter jag helt enkelt bli att fiska och jag nöjer mig med att
utforska kusten inom cykelavstånd från gården. Någon öring ibland blir det
dock ändå och avslutningsvis följer nu ett recept på en riktig festmåltid
med öringen som huvudingrediens och i övrigt öländska läckerheter på middagsbordet.
Förrätt - Åltallrik

Med
rätt kontakter kan man få tag på fin ål runt Öland. För denna förrätt behöver
man en halvmeterslång ål per två personer. Ålen skall flås och rensas. Att
flå en ål kan vara besvärligt om man inte använder rätt teknik. Enklast är
att spika upp ålen genom huvudet i ett träd, skära ett snitt i den sega huden
strax under huvudet och sedan dra av skinnet med en tång. Den rensade ålen
gnids in med salt, svartpeppar och grill-fiskkrydda och läggs i en ugnsfast
form. Ett par rejäla klickar smör på varje ål gör anrättningen extra god.
Ålen steks sedan i ugn på hög värme tills den fått en god krispig yta. Servera
ålen med kokt potatis. Till detta driker man starköl och Ölandssnaps.
Varmrätt - Öring i dill och persiljesås

Till
fyra personer räcker det gott med en öring på runt 1,5 kilo. Öringen filéas
och filéerna gnids in med citron, salt och vitpeppar. Dela upp filéerna i
lämpliga portionsbitar och stek dessa i smör i en djup stekpanna tills de
får en fin yta - de behöver i detta läge inte bli genomstekt. Tillsätt sedan
3 dl grädde och rikligt med dill och persilja i stekpannan - detta kommer
att bli en god sås. Låt fisken sjuda i såsen en stund så att den blir helt
klar. Smaka av såsen och tillsätt salt och/eller citron efter tycke och smak.
Till detta serverar man en god tomatsallad gjord på saftiga ölandstomater.
Skär tomaterna i klyftor, tillsätt fetaost och smaksätt med olivolja och lite
svartpeppar. Som dryck passar ett halvtorrt vitt vin av bättre kvalité.
Efterrätt - Glass med bär
Efter den mättande för- och varmrätten passar det bra att avsluta med lite
glass och bär, förslagsvis öländska hallon. Detta är en bra slutkläm på en
god middag och rejält mätt och belåten kan man se fram mot kaffe och konjak
i salongen.