Fisk och LCHF/LCHQ
Fiskrätter
behöver ofta sina potatisar eller riset för att bli riktigt bra
- det är inte som en köttbit som klarar sig utmärkt med en
fetaostsallad som enda tillbehör. Därför är fisk och
LCHF (eller, ännu hellre, LCHQ) en större utmaning än kött,
men misströsta inte - här finner ni alternativ till ris, potatis
och annat som hör fiskrätter till, och som dessutom är riktigt
goda!
Istället för ris
Ris passar ypperligt till många fiskrätter, men det passar inte
när man vill äta kolhydratfattigt. Då är falskt ris
ett ypperligt alternativ, och dessutom väldigt snabbt och enkelt att
tillreda!
Falskt ris - gör såhär:
Riv önskad mängd blomkol med rivjärn (grövsta sidan).
Salta och koka upp vatten i en kastrull.
Stäng av plattan, tillsätt den rivna blomkålen och efter
mindre än en minut är det falska riset klart att sila av och servera.
Nu är det bara att tillreda önskad fiskrätt och, istället
för ris, servera med det falska riset.
Istället för potatis
Här finns det flera alternativ, varav blomkålsmos är en
lättsam variant.
Blomkålsmos - gör såhär:
Riv blomkålen, men finare än det falska riset.
Salta och koka upp vatten i en kastrull.
Stäng av plattan, tillsätt den rivna blomkålen och låt
dra någon minut.
Sila av och tillsätt förslagsvis, efter tycke och smak, en klick
smör, en skvätt grädde, salt, peppar och muskotnöt och
rör ihop - moset är klart!
En
variant på moset är en av ingredienserna i mitt basrecept för
LCHF-fiskgratäng - här kommer det:
Riv sisådär 1 kilo blomkål.
Blanda i 150 gram riven västerbottenost.
Lägg ungefär 1 kilo, lätt saltade och vitpepprade, benfria
fiskfilèer (abborre eller valfri ädelfisk är utmärkta
alternativ) i mitten på en smord ugnssäker form.
Fyll på med moset runt fiskfilèerna (tryck till moset mot formen
så det blir fast).
Sedan är det bara att hälla över valfri sås så
det täcker fisken, men inte så det går över moset
- på bilden har jag använt en smarrig kantarellsås, men
ta den sås ni gillar bäst.
Strö gratängost över anrättningen och tillaga i ugn,
225 grader, tills gratängen fått en vacker färg - sedan
är det bara att äta och njuta!
Och med blomkålens hjälp kan vi också göra ett alternativ
till potatissallad, tänk vad allsidig den grönsaken är!
Blomkålssallad - gör såhär:
Ansa blomkålen till lämpligt små bitar (jämför
med hur stora potatisbitarna är i en potatissallad).
Tillsätt lika delar gräddfil och crème fraîche i sådan mängd
att du får en härligt krämig konsistens.
Blanda i kapris efter tycke och smak (mycket ska det vara för att passa
mig).
Lite salt och svartpeppar, och sen är det klart!
Alternativ panering
Panerade
fiskfiléer är gott, men paneringen utgörs normalt av både
mjöl och ströbröd (om man gör en rejäl dubbelpanering),
och det går ju inte för sig. Då är mandelkross/mandelmjöl
ett utmärkt alternativ.
Doppa filéerna i ägg och därefter i mandelkrosset, så
har vi finfina panerade filéer att steka lätt i rejält
med extrasaltat smör - smakar ypperligt med en kall rom-sås och
någon av blomkålsvarianterna ovan.
Summering
Det är mycket blomkål i recepten ovan och det finns såklart
andra alternativ - broccoli, vitkål eller brysselkål till exempel kan man
göra en hel del kul med - det är bara att sätta igång
och experimentera!