Högsommarträsk igen

Text: Per Persson
Foto: Per Persson, Fleming Sandell, Arne Wahlström
Fiskeår: 2013

Inledning
Det var egentligen tänkt att Räven skulle leverera en fyllig artikel om den träskfiskeresa som han, tillsammans med Spindeln och gossarna, gjorde i mitten av juni. Nu verkar Räven dock ha drabbats av grav skrivkramp, så deras resa får sammanfattas i det collage ni finner här till vänster om texten (vi får väl se om artikeln någonsin kommer, eller om skrivkrampen är permanent).

Kort kan sägas att det rapporterades ett mycket fint harrfiske för Räven och Spindeln (gossarna hade det svårare - "viljan är det inget fel på, men erfarenheten saknas" lät Räven meddela) - ett harrfiske som bland annat gav storharr i Hôlan!

Harran däremot är att lita på, så nedan finner ni hans sammanfattning av hans och Rävens träsketresa som gick av stapeln i mitten av juli.

Harran är inte bitter...

Räven och Spindeln hade klart bättre harrfiske i juni än vad Harran och Räven hade nu (att Harran och Räven hade bättre harrfiske nu än vad gossarna hade i juni är en klen tröst), men Harran är inte bitter.
Harran och Räven hade 12 grader och kraftig vind alla dagar utom den sista, vilket sköt upp invigningen av deras nyinförskaffade flytringar till resans sista fiskepass, men Harran är inte bitter.
En inplanerad laxfiskeresa till Norge (som säkert hade varit alldeles fantastisk) avbokades till förmån för en veckas trögt fiske i träsket, men Harran är inte bitter,
Inköpet av ett gäng klassiska våtflugor var som att slänga pengarna i träsket, men Harran är inte bitter.
Söndertrasade fingrar av en elak gädda, men Harran är inte bitter.
Gädda tog också ett av deras mest gångbara beten, som de typiskt nog bara hade ett exemplar av, men Harran är inte bitter.
En sällsynt miss i kommunikationen, Harran och Räven emellan, ledde till att gravharren gick fri, men Harran är inte bitter.
Tomaterna tog slut, men Harran är inte bitter (Räven kan dock kanske vara bitter över detta).
Hôlan var tom, men Harran är inte bitter.
Det är sant, Harran ÄR inte bitter!

Fisket
Precis som det senaste högsommarbesöket vid träsket så var harrfisket trögt och vädret besvärligt (sista fiskedagen undantagen, men den kommer vi till senare). Även tidigare år har det visat sig att juli nog inte är den bästa månaden för fiske i träsket - juni och augusti är generellt sett betydligt säkrare. Nu åkte ändå Harran och Räven till träsket precis mitt i industrisemestertid- nån gång skulle väl ändå julifisket kunna leverera tänkte dom på väg mot ett nyrenoverat Siken (vedkaminen är ett riktigt lyft - härligt att snabbt kunna få upp värmen i stugan efter en frusen dag på träsket).

Att ordna matfisken var inga problem - abborren högg frekvent och dream-team gav dom till och med flera trippel-abborr-hugg ute på traden. Men harren var trögare - den högg sällan och när den väl gjorde det så satt den dåligt. Någon storharr såg de inte till och gravharren gick loss precis invid båten (hade Räven varit lite alert med håven hade det nog slutat annorlunda - Räven å sin sida hävdar att det var en oförsiktig drillning som gjorde att den lossnade, men det stämmer såklart inte).

På tal om drem-team så utsattes detta för extra hårda tester denna resa, både med klassiskt och amerikanskt som utmanare - "är verkligen dream-team så överlägset bland flugorna som Harran och Räven tror?" var frågan som skulle besvaras. De inledde testet med drem-team vs. klassiskt - utmanarspöet apterades med ett trekast klassiska våtflugor; March Brown, Silver Doctor och Kingfisher Butcher. Resultatet var häpnadsväckande - dream-team levererade en mängd abborrar och en och annan harr samtidigt som klassikerna kunde bokföra ett, och endast ett, hugg! Den klassiska kedjan bytte in Bloody Butcher, Blue Zulu och March Brown Spider men resultatet var detsamma; dream-team var förkrossande överlägset (Sovjets 13-1-vinst mot Sverige i hockey-VM 1981 var en jämförelsevis jämn match)! Det verkar finnas en anledning till att det är moderna flugor som dominerar flugkasten idag - klassikerna är vackra att se på men fångar dåligt med fisk. Den amerikanska utmanaren var ett trekast flugor som Harran förvärvat under sin Amerika-resa för några år sedan - mestadels stora Stonefly-immitationer och små glittriga nymfer. Amerikanarna gjorde bättre ifrån sig än klassikerna, men inte mycket - dream-team tog ännu en imponerande seger! Efter dessa utmaningar fick utmanarflugspöet vila till förmån för spinnspöet, där småwobblers och Veltic såg till att dream-team inte dominerade totalt iallafall.

Flytringsfiske
Harran och Räven hade inför denna resa utökat sin fiskearsenal med varsin flytring, och den sista fiskedagen var vinden äntligen tillräckligt snäll för att låta dessa bli prövade. Första försöket gav mersmak - ringarna verkar störa mycket mindre än en båts framfart gör och plötsligt gick det att få fisk på torrfluga! Trots att det knappt vakade alls i övrigt så steg harren på Ismo-pupporna och harrfisket tedde sig helt plötsligt riktigt bra!

Ett fiskepass i flytring är för lite för att bergslå nya sanningar om fiske i träsket, men nog kändes det som att en ny värld, i och med denna resa, öppnade sig för de tidigare så båttrogna matroserna. Flytringen ser ut att bli det komplement som gör varje fiskedag i träsket intressant. Helt plötsligt gör det inget om vinden är för svag - något som visat sig ha en klart negativ inverkan på trollingen då det verkar som att harren skyr en båt utan det kamouflage ett lämpligt vågskvalp ger - det är bara att pumpa ringen och ge sig ut!

Ceviche de Pantano
Förra året lanserade gastronomerna Harran och Räven, här på Pelles Fiske, det intressanta fiskreceptet Ceviche de Pantano. Under denna fiskeresa förfinades tillagningsmetoden och rätten är numer förstahandsvalet när det skall spisas fisk vid träsket - en rätt värdig en verklig sybarit!

För att få sin Ceviche riktigt bra skall följande beaktas;
- Använd med fördel abborre framför harr - abborren är fastare i köttet och har en fetthalt som bättre passar för denna tillagningsmetod.
- Snåla inte med Chilin, skiva den i tunna skivor och behåll fröna som ger extra hetta till marinaden. Man kan nästan inte ta för mycket Chili, då styrkan behövs som motpol till syran från citronen - det man vill uppnå är en syrlig fisk med en het eftersmak. Så, ta alltså i när det gäller Chilin och håll hellre igen på koriandern så har ni den perfekta Ceviche de Pantano!

Dock skall väl ändå tilläggas att Bacon alltjämt är godast, även om fisken knappat in något på smakförsprånget.

Summering
- Satsa om möjligt på juni eller augusti när fiskeresan till träsket planeras - juli är ofta trögare generellt sett.
- Dream-team lever än så länge verkligen upp till namnet och krossade enkelt såväl klassiker som amerikaner - frågan är vad en utmaning av GLSSCCSe leder till - det kommer en kommande resa att svara på.
- Var inte snål - se till att ha en uppsättning små Rapala i draglådan - lockar såväl abborre som harr till hugg. Förbered er dock på att gäddan kommer att ta en och annan wobbler av er.
- Fisk och nya anrättningsmetoder i all ära - glöm inte köpa med er Bacon.
- Och slutligen, bli inte bitter!