Stora Harrträsket

Text: Arne Wahlström
Foto: Arne Wahlström & Per Persson
Fiskeår: 1999

Stora harrträsket ligger några mil från Sorsele. Sjön är förhållandevis stor och rymmer ett väl tilltaget harrbestånd. Ute i djupet simmar grov öring och i de vassbeklädda vikarna hittar man gäddor av respektabel storlek. Kort sagt bjuder vattnet på ett varierande och intressant fiske. Hyr man stuga får man dessutom tillgång till båt, vilket är en förutsättning för ett givande fiske i sjön. I den här artikeln skall jag berätta om några av de episoder och företeelser som vi upplevde vid harrträsket och dess omgivningar. Artikeln handlar inte om stora fångster, höga vikter eller skrikande rullar. Sådana artiklar översköljs man ändå av i fiskepressen och förmodligen är många meter av den utdragna backingen rena påhitt.
Vi hade lite otur vid vår vistelse i området. Vädret var inte det bästa; nätterna var kalla och dagarnas värme var inte tillräcklig för att sätta fart på insektslivet. Vi fann därför snart att harrtrolling var den mest givande och roligaste metoden för fisket under dagtid. Små spinnare och upphängarflugor fick flitigt tjänstgöra som middagsleverantörer på revens andra sida. Både Pelle och jag är egentligen inbitna flugfiskare – i vart fall när fisket är inriktat på ädelfisk. Ett litet nederlag var det därför att ägna sig åt trolling, men vad gör man när förhållandena inte lämpar sig för ordinärt flugfiske?
Spindlar – nej tack!
Efter en tids fiske noterade vi att åtta av tio fiskar tog på samma spö, vilket var märkligt eftersom båda spöna var apterade med varsin femgrams Panterspinnare och 0,20-lina. Efter en tids funderande stod det hela plötsligt klart för oss. Egentligen var det inte något konstigt alls – HARREN GILLAR INTE SPINDLAR. Den som fiskar med drag kan välja att fiska med multirulle, d.v.s. riktig rulle eller med spindel. Mulitirullen är liten, kompakt och elegant. Den ger en fantastisk kontroll vid kast och drillning och är en njutning för fiskaren. Spindeln hänger och slänger under spöhantaget. Den ger ett osymmetriskt intryck och dess tentakler stå ut åt alla håll. Vid invevning snurrar bygeln och rullen ser ut som äldre tiders handvevade gräddvispar. Hur harren kunde veta på vilket spö det satt en spindel begriper inte jag, men den ojämna huggfördelningen mellan utrustningarna visar att den visste. Efter ett par dagar ersattes spindelspöt med ett flugspö varefter fördelningen av hugg jämnades ut.
Kungs-, Drottnings- och Knektstenarna
Särskilda minnen är förknippade med ett antal grynnor som lömskt dolde sig under vattenytan. Kungsstenarna låg nära stranden där båten förtöjdes. Stenarna var ett obehagligt gissel vid in och utfärd med båten, men en källa till spänning på kvällarna när harren började vaka omkring dem. I allmänhet ställde stenarna till mest problem vid färden in mot land. Den enkla förklaringen till detta förhållande var att det då som oftast var slut i den medhavda petflaskan med gro.., läsk menar jag, vilket naturligtvis medförde att vi hade bråttom in till land för att fylla på.
Drottningsstenen, denna ljuvliga grynna, är endast förknippad med positiva upplevelser. Vi hade lärt oss att trollingen skulle bedrivas i form av en ellips runt två öar som var belägna på ett par hundra meters avstånd från varandra. Öarna låg rakt utanför stugan och det var lätt att ta sig dit. Varje varv runt öarna hade heta och svala stråk. När vi närmade oss den mindre av öarna brukade vår ankomst alltid signaleras med ett lättare drag någon av linorna. Här fanns inte harr av något större format, men väl respektabla portionsfiskar. Ankomsten till den större ön, som låg längre från stranden och där vattnet var djupare, möttes inte alltid av samma tydliga signal. I vart fall inte under de första dagarna. Sen hittade vi Drottningsstenen...


Gädda

Selektiv harr? – jodå de finns
Några dagar efter gäddepisoden bestämde vi oss för en ny tur in till gäddorna i de grunda vassvikarna. Ibland undrar man varför det är självklart att ägna timmar åt fiske efter harr som vanligtvis uppnår en förhållandevis blygsam storlek, när det finns gäddor i närheten som kan väga det tiodubbla. I sakta mak gled vi in genom sjöns smala midja och ut i den grunda delen. Det var förmiddagssol och stilla i luften. Under det senaste dygnet hade värmen kommit och vattenytan var full av ytterst små, vita insekter. Planen var inte längre att ro drag. Vi skulle leta reda på en gädda och vi skulle få bra bilder på det explosiva och ursinniga gäddhugget. Naturligtvis såg vi inte en enda gädda, men däremot något annat.

Laisälven
Laisälven flyter fram alldeles i närheten av Sorsele. Vattnet i älven är så klart att det nästan känns overkligt. Det var med höga förväntningar vi styrde stegen från parkeringsplatsen ner till älvens strand. Tyvärr svarade älven på intet sätt upp mot våra förhoppningar. I älvens harravdelning var fisketrycket så hårt att det var svårt att få en hygglig fiskeplats. Eftersom vi inte åker många mil för att trängas var det bara att ge sig av. På vinst och förlust stannade vi till på en annan plats längs vägen och promenerade på nytt ner till älven. Här fanns det inte några grunda strömmar. Detta var öringens rike. Stora lugna och djupa sel avlöste varandra. Att under sådana förhållanden stå vid strandkanten med ett flugspö, klass fem och flytlina, känns inte alltför inspirerande. Det blev förstås inte någon fisk – för oss...
I en annan artikel på hemsidan har Pelle skrivit om “att ha timmarna”. Ortsbefolkningen har i allmänhet det. Medan jag förstrött fiskade av strandkanten passerade en båt sakta uppströms. Någon halvtimme senare kom båten förbi igen på väg in mot land efter väl förrättat värv. När båten passerade höll en nöjd ortsbo upp en öring mot mig. Öringen var stor – den var mycket, mycket stor. “Det finns såna här” förkunnade han och gled vidare nedströms. Med en självklar reflex tog jag en djup klunk ur petflaskan och hostade till av bestörtning. Javisst ja, vi hade åkt bil till Laisälven.
Sörslottstjärn
Några kilometer från Harrträsket ligger den numera så beryktade Sörslottstjärnen där tvåkilosharrarna förefaller vara vardagsmat – i vart fall om man ser till fångstrapporter från vinterfiskande specimenklubbar. Vi besökte tjärnen en blåsig dag och vattnet visade inte ett tecken på liv. Mest förvånade blev vi över hur liten tjärnen var. En så liten tjärn kan inte innehålla något större antal tvåkilosfiskar och man kan fundera över det rimliga i att dessa stackars fiskar fångas och returneras gång efter annan. När ett sådant litet vatten blir känt för sina stora harrar riskerar fisketrycket att bli stort. Eftersom harrarna återutsätts fortsätter tillströmningen av rekordhungriga fiskeentusiaster. För harrbeståndet som sådant vore det antagligen bättre om rekordfiskarna i sjön inte returnerades. Man kan fråga sig hur många av dessa giganters mindre systrar och bröder som tvingas göra samma resa upp och ner ur hålet till följd av människans jakt på de stora. För egen del tror jag att lejonparten av fisken i den lilla tjärnen skulle må bra av att någon fiskare hade mod att behålla de stora harrarna och att vattnet sedan kunde få ro.
För vår del blev besöket vid tjärnen en besvikelse; inte ett hugg på flera timmars fiske kunde vi summera efteråt. Vår påverkan på tjärnens fiskliv blev därför obetydligt, med vilket avses ett par spinnare på sjöbottnen. Hur hade vi då betett oss om en av de riktigt stora slagit till? Den frågan kan man fundera över. Men det är klart, som catch and eat- fiskare tycker vi ju att gravad harr smakar ganska bra!
Flugor och drag
En artikel skall alltid innehålla några ord om de flugor som fungerat väl. När spinnfiske skördat de största framgångarna är det naturligt att med några ord behandla vilka drag som fungerat bäst. Torrflugefisket dominerades i stort sett helt av Cdc-12:an som är en oerhört effektiv torrfluga. Som en kuriositet kan även nämnas att Hackelsvanen fick sitt genombrott som fiskleverantör. Den guldhuvade E-12:an, tätt följd av Glssccse # 2, var de flugor som fungerade bäst vid flugrodden. Glssccse-serien, som vid den här tiden var en ny ide, hade ännu inte fått sitt namn. Harrträsket med omnejd hjälpte serien att ta ett stort steg framåt.
På dragsidan dominerade spinnaren Panter stort. Myran har tillverkat en hel serie med fantastiska spinnare varav Panter, enligt min uppfattning, är den bästa. Vi prövade även andra Myran-spinnare med goda resultat. Agat hade några bra dagar då den inte stod Panter efter. När fjällgäddan skall tas – och det skall den enligt Per – måste ett slag slås för wobblern Bomber. Bomber tog årets osedvanligt stora fjällgädda och jag räknar med att de fjällgäddor som framdeles kommer att stupa för en Bomber är, om inte oräkneliga, så i vart fall räkneliga. Med dessa slutord har jag lämnat ett språkligt bidrag värdigt den riksbekanta “floskeltoppen”.