Flugattacken!

Text: Per Persson
Foto: Per Persson
Fiskeår: 2012

Prolog
Lainio älv den 15 juli 2012. Harran satt med ett fånigt flin på läpparna och beundrade den fina harren som låg framför honom. Han tittade upp mot Räven och blicken fastnade på hans trekast - det fåniga flinet byttes med ens till ett uttryck som mer såg ut som en blandning av förvåning och avsmak och han utbrast:
-Vad är det här för något?
- Ändflugan är Den Enda, i mitten sitter en Pastorn's och den tredje flugan är en Ismopuppa, sa Räven glatt och nickade samtidigt uppskattande mot storharren som låg där på stranden.
- Jag menar inte det, men hur har du gjort trekastet egentligen?, fortsatte Harran som tyckte Rävens trekast mer såg ut som en trasselhög.
- Det tar ju uppenbarligen en massa fisk, sa en lite irriterad Räv.
- Här får du ju fisk på allt, svarade Harran och kände sig sedan nödd och tvungen att visa hur ett trekast ska se ut på riktigt - att man inte kan använda ett för vekt tafsmaterial och att flugorna inte får sitta för nära varandra.

En stund senare frågade Harran:
- Är det såna här trekast du använt när du fiskat med Spindeln i Träsket?
- Jo, svarade Räven, som nu såg lite skamsen ut.
- Då är det inte så konstigt att flugtrollingen gått dåligt de senaste åren, dags att vi åker till Träsket och återupprättar flugtrollingen, avgjorde Harran.

På plats
Stora Harrträsk den 16 augusti 2012. Harran satt med ett fånigt flin på läpparna och beundrade den fina harren som låg framför honom - detsamma gjorde Räven. Flugattacken hade inletts i framgång redan det första fiskepasset - en gravharr var bärgad!

Flugattackens mål var alltså att återupprätta flugtrollingen, och aldrig hade väl Harran varit så noga som på denna resa när han konstruerade de första trekasten. Spöet med intermediate-lina, det spö som genom åren visat sig vara den säkraste harrdräparen, fick en tafs av fluorocarbon i storlek 0,24. Fluorocarbon har fördelarna att det är styvt och att det syns mindre än nylon i vattnet - något som passar ypperligt för ett trekast på sjunkande lina. Fluguppsättningen blev ett "träsket-dream-team"; längst ut en Den Enda (Den Enda derivat 1 för att vara exakt), i mitten en guldhuvad E-12:a och längst upp en Dyson. Det andra spöet, apterat med en flytlina, fick en tafs av nylon i storlek 0,23 - lämpligt för just denna uppsättning. Även här fick en Den Enda förtroendet som ändfluga och längst upp kändes Ismopuppan som ett bra val. Mittenplatsen på detta kast, som blev den plats där eventuella experiment skulle tillåtas, tilldelades inledningsvis Pastorn's 2:a.

Även Räven var fokuserad som i fornstora dagar - de erkänt bra platserna och rutterna fiskades av med minutiös precision, och varje vägval var väl genomtänkt (som till exempel; skulle de, via Östes, svänga av mot Sundet eller skulle de sikta på Splittens, efter ett avslutat svep på Sjujävla). Med i beräkningarna låg även den aktuella tiden på året, och att vid tidigare augustibesök så hade ellipsen varit bra. Därför fick ellipsen lite mer tid än den fått de senaste åren, och det med gott resultat. Den ovan nämnda gravharren togs dock i Graylings corner.

Flytlinan levererade sisådär så de bytte snart till ytterligare ett spö med sjunkande lina - en lina som gick något djupare än intermediate-linan. Den fungerade bättre och jämnade ut andelen hugg per spö något, så flytlinan fick bara göra kortare gästspel därefter - det var helt enkelt så att harren inte var särskilt sugen på ytgående flugor denna gång.

Drottningsstenen
Den som kan sitt Stora Harrträsk, antingen via empiriska studier eller via den rika information Pelles Fiske har att erbjuda, vet att man inte ska ge sig in i närområdet kring Drottningsstenen i onödan. Trots detta tog vår berättelses bragdmän under den andra dagens fiske det djärva beslutet att fiska av just det området - de minns ju hur bra det hade varit där under en fisketur i slutet av förra seklet, då det precis som vid denna resa hade huggit bra på ellipsen. Egentligen är det väl så att den riktigt klassiska ellipsen faktiskt fiskar av Drottningsstenen, men de hade hållit ut en bit av ren och skär fruktan de första varven.

Räven satte kurs mot Drottningsstenen och såg sig nervöst omkring sig för att se var hon låg och lurade. Vinden tilltog med ens och det började för första gången på resan gå lite vågor. Harran satt på helspänn, även han spanandes efter den förrädiska stenen.
- Å fan, där är den! ropade plötsligt Räven och gjorde en kraftig sväng - de hade bara varit millimeter från en kollision och ett säkert dopp.
- Den är lömsk, sa Harran och kände strax därefter en drag i linan.
Sekunden senare; det ryckte till även i det andra spöet och snart satt de och drillade varsin harr. De gled längre och längre bort från Drottningsstenen och i samma veva mojnade även den vind som hade följt dom genom den farliga passagen. Drottningsstenen hade gjort det så svårt som möjligt för våra hjältar, men belönat deras tapperhet med en doublé. De firade vördnadsfullt att de blivit skonade och lämnade därefter Drottningsstenen i fred.

Attacken resulterar
De fick tre dagar med ett väder som varit fantastiskt, om de nu hade varit ute för att bättra på sina redan imponerande solbrännor. Men, som ni vet, så är ju sol inget man vill ha om man vill få bra med fisk i Träsket. Även vinden var för snäll - det var bara Drottningsstenen som kunde mana fram den vind de ville ha, men det gjorde hon sparsamt. Trots detta fick de skapligt med fisk - mestadels harr, en del abborre samt en gädda som högg på en guldhuvad E-12:a. Storharren visade sig då den mitt i drillningen gjorde ett rejält hopp, men efter en kraftig rusning gick den lös. Surt sa Räven, men man kan inte fånga dom alla, och det var tack och lov inget som nosade på pers.

Den Enda dominerade inte riktigt som förväntat och lät även de andra flugorna leverera. Den som bäst tog tillvara på detta var inte oväntat den guldhuvade E-12:an. Tillsammans stod dock dessa två för merparten av fångsten.

Ellipsen, n'Rickards trad och Splittens var resans hetaste områden - det verkar som att de norra delarna av Träsket är de som levererar när man börjar komma in mot slutet av säsongen.

Epilog
Det behövdes inte mer än en riktad flugattack, med Harran som trekastsnidare, för att Räven skulle få tillbaka tron på flugtrollingen! Rävens grundliga studium av trekastens uppbyggnad under resan torde räcka för att han skall klara sig hyggligt även utan Harran i båten - något som Spindeln, Velticens vurmare nummer ett, satt hemma och oroade sig för. Nu blir det intressant att se hur Räven och Spindeln hanterar detta faktum nästa säsong när de åker på sin traditionella Midsommarträskresa;
- kommer Räven att komma ihåg hur trekasten skall byggas?
- kommer Spindeln att hantera mothugg på flugspöet lika koncentrerat som på kastspöet?
- kommer Räven ha energi nog att hantera såväl båtens framfart som teoretiserandet över vilka flugor som bör användas och på vilket djup dom bör fiska?
- kommer Räven och Spindeln hitta någon fiskrätt som är godare än bacon?

Många frågor som i skrivande stund saknar svar - det blir till att bevaka Pelles Fiske även kommande säsonger!