VM-träsk

Text & foto: Per Persson
Fiskeår: 2014

23 juni
Kamerun - Brasilien 1-4
Kroatien - Mexiko 1-3
Holland - Chile 2-0
Australien - Spanien 0-3

Harran och Räven anlände Lon i alldeles lämplig tid till eftermiddagsfisket - att de inte inkvarterade sig i Siken som brukligt är beror på att en av gossarna med familj redan lagt beslag på den i slutet på veckan. Räven hade redan en vecka tidigare besökt träsket tillsammans med Spindeln och gossarna - deras resultat, samt det faktum att det nu svärmade rikligt, gjorde att Harran och Räven, likt ett helt brasilianskt folk, trodde på stordåd under resan mot en tänkt final.

Som så ofta blir det dock inte riktigt som herrar träskfiskare, tillika ett helt brasilianskt folk, tänkt sig. Visst nappade det en del, men mest abborre och i stort sett bara på wobbler. Flugkastet aggerade likt Spanien i de inledande omgångarna i gruppspelet och även Velticen fick duktigt med smörj. Det vakade nästan ingenting heller, trots att det var mängder med insekter på ytan, något som förbryllade våra hjältar å det grövsta.

Nåväl, det var ju bara första fiskedagen av flera, de lyckades ju få ihop middagsfisken utan alltför stora problem, vädret var trevligt, vinet var gott, matcherna var målrika - imorgon skulle det nog ordna till sig!

24 juni
Italien - Uruguay 0-1
Costa Rica - England 0-0
Japan - Colombia 1-4
Grekland - Elfenbenskusten - 2-1

Ännu mer insekter och ett och annat vak, men inte ett enda hugg på fluga! Den enda aggerade England och Guldhuvad E-12:a aggerade Italien. Wobblern däremot var stabil som Costa Rica under gruppspelet och tog, likt dagen innan, i stort sett all fisk. De fick kämpa på en del även denna dag för matfisken, och något större ville inte visa sig - vädret var fortfarande trevligt men vinet inte riktigt lika gott och matcherna inte lika målrika. De undrade vad de skulle ta sig för då Harran kom på en vild idé; "vi kollar om vi kan få ett foto av Drottningsstenen"!

Ni känner förstås till vad som kan hända när man ger sig in på Drottningsstenens revir, följare av pelles-fiske.se som ni är, och att tänka en så vild tanke som att fota henne hade de aldrig haft förut, men något måste göras!

Hur det gick ser ni till höger - hon ställde upp på bild. Dock hade det, som de hoppats, ingen större inverkan på fisket.

25 juni
Nigeria - Argentina 2-3
Bosnien Herzegovina - Iran 3-1
Honduras - Schweiz 0-3
Ecuador - Frankrike 0-0

Argentina och Frankrike vann sina respektive grupper på ett imponerande sätt - lika imponerande fortsatte wobblern att dominera. Nu började Harran och Räven bli smått frustrerade och all utrustning fick komma till tals för att försöka knäcka koden och hitta den större harren - bottenmete och pimpelfiske är exempel på obskyra metoder som testades, men inget förutom wobblern ville leverera.

Mellan nappen hade dom gott om tid att fundera på allt möjligt, och det var nu idén om sprattet föddes - ett spratt ni kan läsa om längre ner. Detta gjorde fiskedagen uthärdlig och det var trots allt med ett leende på läpparna de lade sig den kvällen.

26 juni
Portugal - Ghana 2-1
USA - Tyskland 0-1
Sydkorea - Belgien 0-1
Algeriet - Ryssland 1-1

Harran apterade harr-dräpar'n med ett trekast Ismo-puppor. Historien talade emot dom - det var lite för mycket vind för flytringar, och tidigare försök att torrflugefiska från båt hade sällan gått bra då båten verkat störa för mycket. Det fanns dock ingen ytterligare kvar att testa, och då vakfrekvensen ökat kändes det som ett naturligt nästa steg i jakten på finare harr.

Äntligen tog fluga harr - inte de största och inte hela tiden, men det tog i alla fall harr på fluga! Aldrig tidigare har fluga varit så underlägset som de första dagarna under denna resa, och det kändes skönt att återupprätta dess heder något åtminstone.

På kvällen förberedde de även sitt lilla spratt inför en av gossarnas, gossen som själv kallar sig Cash Managern, anländande till Siken dagen efter - en liten skattjakt för att komma åt nyckeln till stugan. Det de tyckte var något alldeles fruktansvärt roligt var att nyckeln placerades ute på ön - Räven skrockade gott när han tänkte på Cash Managerns roddförmåga (eller, som Räven uttryckte sig; "avsaknad av roddförmåga").

27 juni
Inget spel

Sista fiskedagen och äntligen harr i grav-harr-format, och det var harr-dräpar'n som gjorde det. Det kändes verkligen skönt att få något lite större och att det inte var några problem att fiska upp en fiskmiddag som även räckte till att bjuda gossens sällskap på - en fin gest efter den påtvingade skattjakten tänkte Harran och Räven.

Skattjakten blev just så rolig att betrakta på avstånd som de hade förutsett. Det trasslades med båten, Cash Managern visade att Rävens utsaga om dennes roddförmåga stämde och på stranden stod gossens mor med filmkameran i högsta hugg och förevigade det hela - ett alltigenom lyckat spratt som alla inblandade uppskattade till fullo (förutom Cash Managern kanske).

Summering
Man blir inte klok på hur träsket fungerar. Räven och Spindeln hade som nämnts tidigare haft ett givande harrfiske en vecka innan, och allt tydde på att det bara borde bli bättre inför detta besök - men så blev det alltså inte och frågorna hopar sig;
- varför fungerade inte flugtrollingen alls (vilken otrolig tur att det inte var vid denna resa de gjorde sin flugattack)?
- hur kunde wobblern vara så överlägsen även på harr fram till sista dagarna?
- varför fick dom inte en enda gädda?
- varför vakade det så lite trots att det var rekordmycket sländor som kläckte?
. varför fungerade helt plötsligt torrflugefisket från båt?

Många frågor men få svar - det blir helt enkelt att ta nya tag, bryta ihop och komma igen en annan gång!