Mitt Ammerån - Vårv <in English>

Start | Hur det började | Hur det fortsatte | Och fortsatte | Och sen då?
Moan | Blomgrundet | Danielholmen | Baracken | Vårv | Skattlandsforsen | Färsån

Vårv är ett mycket intressant fiskeställe i Ammerån. På södra sidan ligger en stor vik och det finns flera intressanta strömmar som tarvar olika starkt intresse beroende på vattenståndet för dagen. Ju lägre vatten, ju längre vadar man för att finna den större harren och till slut fiskar man mot stranden på den södra sidan. Ovan Vårv ligger Båtlänningen, en fin lugn ström utanför ett lugnvatten som är bra för maskfiskaren i början på säsongen och för flugfiskaren i slutet av densamma. Vårv rinner ut i en skarp kurva, Ajaxstället, med stark ström på norrsidan och ett för torrflugefisket intressant lugnvatten på södra sidan. Nedanför kurvan ligger Skeftes som förfogar över några fina harrströmmar. Båtlänningen fungerar bra att fiska i början på säsongen och då företrädesvis med maskspö. Vårv och Skeftes brukar komma igång något längre fram när vattnet gått ner en del - normalt runt midsommar - och fisket är sedan bra så länge ån inte börjar stiga igen. Ajaxstället kräver lågvatten och blir sällan riktigt fiskbar förrän en bit in i augusti. Större delen av säsongen är det våtflugefiske på Ammeråvis som gäller vid Vårv; tre flugor på tafsen och klassiskt våtflugefiske där man lägger ut linan rakt ut i strömmen för att sedan låta den driva ner genom de intressanta strömmarna. För varje kast drar man ut några decimeter extra lina och fiskar på så vis effektivt av strömmen. Man fiskar med fördel nattetid då de större harrarna är som mest aktiva. I slutet på säsongen kan även torrfluga fungera under varma eftermiddagar och då är det rännan och Ajaxstället som är mest intressant.

Jag började i mitten av sjuttiotalet så smått försöka lära mig binda flugor. Knularna var ju inte så svåra att tillverka så snart kunde vi få fisk på egentillverkade flugor. En dag hade jag suttit och lekt vid bindstädet och bundit en streamer på en maskkrok. Flugan såg eländig ut men min far sa att den såg ut som en riktig öringfluga och att den skulle han minsann fiska med den kvällen. Sagt och gjort, den kvällen fiskade vi vid Vårv och pappa fick två riktigt stora öringar på den anskrämliga flugan och jag var överlycklig. Flugan fick efter den kvällen namnet "öringens fasa".

Vi var ofta nere vid Vårv. Ibland bara pappa och jag, ibland var vi fler. Vi brukade ibland ta med oss släkt och vänner till Vårv för att umgås och fiska. Vårv blev ett ställe för fiske, social samvaro och till och med, när somrarna var riktigt varma, för bad. Vårv såg inte likadant ut då som det gör nu. Strömfårorna har flyttats och på den tiden låg det två stora björkar på stranden som pekade ut mot vattnet som var väldigt roliga för oss barn att leka vid. Nu har björkarna sedan länge drivit iväg och många år har förflutit sen den tiden men Vårv är likväl ett av de ställen jag helst åker till när jag ska fiska i Ammerån. I slutet av sjuttiotalet följde min några år äldre kusin Jan-Erik ofta med pappa och mig på fisketurer till Vårv. Vi kunde vara ute till långt in på natten och fiska. Jan-Erik hade alltid en "bull-påssa" med sig och vi fiskade och fikade och hade det allmänt trevligt. Efter en sådan uppväxt är det omöjligt att inte bli fiskare även som vuxen.

Det var vid Vårv jag på allvar började fiska torrfluga. Under större delen av säsongen i Ammerån fungerar nymfer och våtflugor bäst men vissa sensomrar/höstar - när ån förskonas från de regn som de flesta år sätter punkt för fiskesäsongen alltför tidigt då de får ån att stiga - kan torrflugefisket vara väldigt givande. 1983 var ett sådant år då andra halvan av augusti och början av september bjöd på bra väder och lämpligt vattenstånd. Jag och Göran spenderade all ledig tid nere runt Vårv och då särskilt vid kurvan nedan Vårv - ett ställe vi döpte till Ajaxstället. Vi hade varsin sten som vi vadade ut till och fiskade sedan av lugnvattnet och strömkanten mot andra sidan. Det fanns gott om fin harr vid Ajaxstället och Ajaxflugan gav oss fisk i stort sett varje fisketur den hösten. Två år senare upptäckte jag rännan. Rännan är djup och lugnflytande och ligger mot stranden på södra sidan vid Vårv. Vattenståndet måste vara ganska lågt innan man överhuvudtaget kan vada så att man når att fiska rännan och ytterligare lite lägre innan den blir riktigt bra. Sensommaren -85 var gynnsam för torrflugefiske och jag och Göran hade vadat oss i position för att fiska rännan. På min tafs satt en Bôlôn favorit och på Görans en Biegents Black. Göran som fiskade av övre delen på rännan hade sett ett stort vak som han kastade på medan jag fiskade av nedre delen där det vakade ganska frekvent. Efter ett tag låg sex harrar i konten och fisketuren var redan alltigenom lyckad för min del. Den sjunde gjorde den succéartad. Ett vak som inte alls såg särskilt imponerande ut - mothugg - konstigt tunga ryck i linan och efter en stunds nervös drillning beundrade jag min dittills klart största fångst i ån. Göran som ännu inte fått något då han envetet fiskade på den stora som vakade i övre delen var vid det här laget ganska less och värre skulle det bli. Till slut bestämde sig nämligen den stora för att ta Görans fluga och jag såg på en gång att det var en harr väl i klass med min stora när den hoppade. Sen såg man inget mer då tafsen gick av med en smäll. Jag har aldrig sett någon vara så nära att bryta av sitt spö som Göran var i den stunden.

I början av nittiotalet stängdes sträckan Baracken-Skattlandsforsen helt för fiske under flera års tid och sålunda var även Vårv fredat område den perioden. När fisket blev tillåtet vid Vårv igen hade strömmen förändrats något men det dröjde inte länge innan jag hittade igen harrarna. Senare delen av nittiotalet blev Vårv ett riktigt storharrställe för mig. Jag lyckades hitta harrar på 8 hekto och uppåt varje sommar och det kulminerade i en fantastisk helg i början av juli -99 då ån visade upp ett fiske som bara överträffats vid några av mina besök i Kirunafjällens harrvatten. Helgen gav ett tjugotal harrar mellan fyra och nio hekto, merparten tagna på svartnymf, och det är tveksamt om jag någonsin kommer att uppleva ett lika bra fiske i ån igen - just denna helg måste alla förutsättningar för bra fiske ha varit uppfyllda med råge. Vårv har varit och kommer alltid att förbli ett av mina favoritställen i ån.

Fortsätt till Skattlandsforsen >>

Färsån Skattlandsforsen Vårv Baracken Danielholmen Blomgrundet Moan Moan