AmmerLager

Ammeråns Bryggarskrå: Per Persson, Jocke Hillborg & Ruben Hillborg (Anna Dahlgren & Helene Hillborg frånvarande denna gång)

Brygga ett öl enligt de tyska renlighetslagarna vid Ammeråns strand, varvat med lite fiske förstås, kan det fungera?
Det har vi bevisat två gånger tidigare, och i år gjorde vi det igen!

Planering

Denna höstdag skulle vi brygga en klassisk lager som delades i två jäskärl, den ena kryddat med lite svartvinbärsblad som hade blivit plockade redan under våren och den andra kryddad med både svartvinbärsblad och granskott. Lagern fick sedan stå och jäsa i källaren i huset i Färsån, en källare som alldeles lämpligt håller 10 grader.

Utrustningen bestod denna gång av två kastruller, en mäskspade, en termometer, ett 1-liters litermått, ett par humlestrumpor, en metallsil och en saftsil för att hantera överföringen till kok efter mäskningen och två jäskärl. Malten och humlen hade vi vägt upp i förväg. Vi använde som sist en stor grill byggd på ett halverat oljefat som eldstad.

Vädret hotade ställa till det för oss, men vi klarade oss utan regn denna gång.

Receptet
Vi siktade på ett fullt kok i 25-literskastrullen, en alkoholstyrka på 5,6% (OG: 1.062, FG: 1,019) och ett IBU på 35. Som basmalt använde vi 5 kg pilsnermalt och 1 kg Munich. Till detta adderade vi 250 g Carapils. Humleschemat såg ut som följer; 20 g Saaz, 10 g Styrian Golding samt 150 g svartvinbärsblad vid uppkok, 40 g Saaz med 40 minuter kok kvar samt 40 g Saaz sista 20 minuterna. Vi kokade ett granskotts-te vid sidan om på lite vatten och 50 g granskott som vi tillförde ett av jäskärlen. I övrigt inga tillsatser till det fina Ammerå-vattnet. Vi jäste sedan detta med Magrove Jack´s M84, Bohemian Lager. Vi mäskade vid 65 grader i en timme och utmäskning 75 grader i 10 minuter.

Fisket då?
Detta år bryggde vi ganska sent, sista lördagen i augusti. Det hade varit en ganska regnig höst och vattenståndet var därmed ganska högt. Så något fiske blev aldrig aktuellt - vi koncentrerade oss på bryggningen och att umgås och ha trevligt i stället.

Bryggningen
Vi valde att mäska i kastrull som vi lindade in i ett liggunderlag för att hålla temperaturen så bra som möjligt. Vi mäskade i 15 liter vatten som vi hade värmt till dryga 70 grader innan vi tillsatte malten och målet var att medeltemperaturen skulle landa på 65 grader under en timme, något vi lyckades hyfsat med (vi hamnade något över). Vi spädde sedan med kokande vatten så mycket som kastrullen mäktade med. Målet var att hamna på 75 grader - här hamnade vi något under i stället.

Nåväl, lite temperatur-diffar gjorde inte så mycket, och med saftsilen så blev det enkelt att överföra vätskan, först till jäskärl och den mindre kastrullen för att sedan återföras till den stora kastrullen.

Efter kok kylde vi kastrullen i ån och förde över till jäskärlen. Jästen pytsade vi dagen efter när kärlen var transporterat till stugan.

Slutkläm
Till nästa Ammerå-bryggning måste vi lite i temperaturerna efter de lärdomar vi fått denna gång, men i stort sett blev det en lyckad bryggning. Det enda att anmärka på är att svartvinbärsbladen gav lite för lite smak - mängden behöver nog dubblera - men i övrigt smakade ölen helt ok!