Mitt Ammerån - Moan <in English>

Start | Hur det började | Hur det fortsatte | Och fortsatte | Och sen då?
Moan | Blomgrundet | Danielholmen | Baracken | Vårv | Skattlandsforsen | Färsån

Moan håller den kanske finaste strömmen i ån när det gäller att fiska harr. Den intressanta strömkanten är på den norra sidan och har en bottenstruktur som ger harren mängder med ståndplatser. Ovan denna ström kantas stranden av stenkistor som vittnar om svunna tiders flottning och sen är det ganska långt innan det dyker upp något riktigt bra fiskeställe. Bättre då att bege sig nerströms tills man når en liten ö, Molänningen, som utanför sig har ett intressant lugnvatten i vilket man hittar såväl harr som öring. Fiskar man på södra sidan finner man flera intressanta strömmar från en bit nerströms Moan och nedåt av vilka den sista strömmen som börjar strax nedan Molänningen är den mest intressanta. Den strömmen som vi lokalt kallar "strömmen nedan Borge-kojan" står inte strömmen vid Moan långt efter när det gäller tillgång på ståndplatser och är väl värd ett besök. Moan går att fiska redan tidigt på säsongen när väl den värsta vårfloden runnit undan. Man fiskar med mask i början men kan snart även få fisk på fluga. Övriga ställen kräver lite lägre vatten och sålunda får man vänta några veckor till innan de blir riktigt intressanta. Moan kräver skaplig vattenföring så vid torra somrar får man i slutet av säsongen överge tankarna på att dra harrar ur dess höljor och i stället koncentrera sig på andra ställen.

När jag var liten och min farbror kom och hälsade på brukade vi, jag, pappa och Ruben, fiska mest varenda natt och ganska ofta fick vi skjuts upp till Moan från vart vi sedan fiskade oss hem. Vid Moan gjorde vi upp en eld, fikade och fiskade om vartannat tills vi upptäckte att harren började bli på hugget. Först då började vi på allvar fiska oss hemåt. Dessa fisketurer tog allt som oftast hela natten i anspråk och det dröjde ofta till framåt morgonkvisten innan man kröp till kojs.

Under första halvan av åttiotalet upptäckte jag och Göran den ovan nämnda strömmen på södra sidan ån som börjar nerströms Molänningen. För att ta sig dit fick man åka upp till överammer för att ta sig över ån och sedan ner igen via den väg som följer södra sidan - en ganska dryg resa med moped men väl värt den. En av alla de nätter vi spenderade där hade föregåtts av en för Göran frustrerande upplevelse ett par kvällar tidigare. Vi hade hållit oss på norra sidan av ån och fiskat vid Moan och skulle avsluta natten med ett besök vid Molänningen. Ganska snart fick Göran ett våldsamt hugg och sekunden senare hoppade den största öring vi sett för att sedan dra iväg med ursinnig fart ner över nacken i slutet av ön. Göran försökte sätta press på fisken men det var som förgjort och det dröjde inte länge innan tafsen brast. Den aktuella kvällen hade vi som nämnts åkt runt till södra sidan och vi hade haft ett bra fiske som gett flera matharrar men ingen fisk av riktigt stort format. Jag stod nerströms Göran och fiskade i allsköns ro när han plötsligt skrek "fli´re för helvete" samtidigt som han kom springande i full fart mot mig. Han hade på något riktigt stort och denna gång tänkte han inte missa fisken på samma sätt som bara dagarna innan. Jag tog snabbt mitt spö åt sidan och följde med nedåt där fisken till slut lugnade ner sig och gick in i en vik. Efter ytterligare en stund var fisken, en öring på knappa kilot, trött och jag kunde hjälpa Göran med landningen. Om det var samma öring som han hade tappat kan man bara spekulera i men hursomhelst fick han sin revansch.

Ett annat tillfälle vid strömmen på södra sidan hände något som jag bara upplevt en gång vid Ammerån - det började helt plötsligt vaka överallt i ån och det var tydligt att en kläckning gjorde fisken som tokig. Normalt sett är det så gott som bara småfisk som vakar under nattfisket i ån och inte ens under de mest gynnsamma förhållandena någon sensommardag har jag sett ens i närheten så mycket vak i ån som vid detta tillfälle. Vårt stora problem var att vi inte hade några torrflugor med oss men det löste vi genom att kasta ut och sedan veva in linan så att våra nymfer passerade över den vakande fisken. Att flugorna kom i ganska god fart från sidan verkade inte harren bry sig om och vi hade ett fantastiskt fiske den natten.

Under flera år på nittiotalet var en sträcka från Baracken upp till en bit uppströms Moan helt stängd för fiske - en fiskevårdsåtgärd som även ingick i en universitetsstudie vid Umeå universitet. Man undersökte bland annat hur fredningen av bitar av ån påverkade tillväxten hos harren. När sträckan öppnades igen i slutet av nittiotalet var jag inte sen att fiska de gamla favoritställena igen. Fredningen verkade ha gjort gott och under det nya millenniets första år fick min kusin Jan-Erik den första kiloharr jag sett i ån. Med kiloharr menar jag harr som väger minst ett kilo, något som måste klargöras då uttrycket "kiloharr" allt som oftast används för harr från kanske sju-åtta hekto och uppåt beroende på vem som tar uttrycket i sin mun - ett fenomen som verifierades då personer som säger sig ha både fått och sett andra få "kiloharr" lite då och då vart väldigt intresserade av Jan-Eriks harr som verkligen vägde över kilot och till och med besökte honom för en titt på fisken i hans frys. Hursomhelst är Moan kanske mer i dag än någonsin förr värt ett besök när man söker någon av Ammeråns större harrar.

Fortsätt till Blomgrundet >>

Färsån Skattlandsforsen Vårv Baracken Danielholmen Blomgrundet Moan Moan