Historiska flugor

Text: Per Persson
Foto: Per Persson & Torbjörn Tergesten

Den äldsta benkroken man funnit (Tjeckoslovakien) är ca 26 000 år gammal. Fiske med krok är alltså inget nytt påfund. Även flugfisket har gamla anor och nedan visas några av de tidigast kända flugmönstren.

Den tidigast kända bilden av en spöfiskare återfinns på en egyptisk väggmålning och daterar sig till omkring år 2000 f. kr. När spöfiskaren började knyta flugor på änden av linan vet jag inte men i Makedonien fiskades det vid floden Aliakmon med konstgjorda flugor runt år 200.

Claudius Aelianus (170 - 235), en litteraturshistoriker och lärare i retorik i Rom, beskrev i sin De Natura Animalium den först kända flugan i litteraturen. Flugan är enkelt bunden med kropp av röd ull och vingar av vaxfärgade tuppfjädrar.

Första gången fiske som sport nämns är i Treatyse of Fyshynge Wyth an Angle av Dame Juliana Berners, inkluderad i The Book of St. Albans, ett kompendium publiceratat 1496 av Wynkyn de Worde of Westminster. Sedan dröjer det till 1653 innan det som kan kallas sportfiskebibeln kommer ut i en första upplaga, The Complete Angler av Izaac Walton (1593-1683) som fulländades 1676 med ett kapitel om flugfiske av Charles Cotton (1630-1687). Följande flugor är mina tolkningar av de gamla mönstren, bundna med dagens material.

Flugor ur Treatyse of Fyshynge Wyth an Angle


The Dun Fly - 1, The Black Looper Moth samt St. William's fly

Flugor ur The Complete Angler

Red Brown för januarifiske.


Plain Hackle för februarifiske.


Great Hackle för majfiske.


Wasp Fly för julifiske.