Flugbindning - vi binder en förbättrad superpuppa

Inledning
Den förbättrade superpuppan, eller super-cdc-puppan som är ett mer passande namn, har en del fördelar gentemot originalet som är värt att nämna innan vi börjar binda den. Den största fördelen är att man inte längre behöver fetta in sin puppa för att få den att ligga i ytfilmen - detta är något som åtminstonde jag alltid gjort även om originalets upphovsmakare hävdar att det finns tillfällen då superpuppan skall fiskas oinfettad strax under ytan. Cdc har nämligen fördelen att den är naturligt impregnerad och flugan kommer således att flyta utan hjälp av tillsatser. En annan fördel är att kroppen blir något "fluffigare" vilket ger flugan mer liv och förhoppningsvis attraherar detta harren mer än originalets något statiska kropp.

Material
För att binda denna fluga behövs följande material:
- Krok. Välj en torrflugekrok i storlek 12 eller 14. Som alltid väljer jag en krok med öglan pekande nedåt. Krok med öglan pekande uppåt är endast att föredra när man binder riktigt små flugor i storlek 20 och mindre.
- Bindtråd. Jag föredrar ofta att använda bindtråd som inte skiljer sig allt för mycket i färg gentemot övriga flugan - i detta fall passar brun bindtråd bra.
- Cdc-dubbing. Tidigare fick man klippa ner sina egna cdc-fjädrar och blanda till dubbingen själv men numer finns det färdig cdc-dubbing att tillgå, bland annat från Marc Petijean. Till denna fluga behövs två nyanser, Khaki och Olive.
- Hackel. Ett brunt hackel i god kvalitet. Själv föredrar jag hackel från Whiting Farms.

Bindbeskrivning
Då är det bara att sätta igång med själva bindningen.
Steg 1

Börja med att binda in bindtråden på kroken, gå så långt bak att krokböjen precis börjar. Fäst sedan hacklet vid krokböjen med den matta sidan mot dig och gå tillbaks med bindtråden en bit.
Steg 2

Rulla på den oliva cdc-dubbingen på bindtråden. Använd inte dubbingögla eftersom kroppen då inte får den rätta "fluffigheten".
Steg 3

Dubba ungefär 3/5 med den oliva dubbingen och rulla sedan på den khaki-färgade dubbingen på tråden.
Steg 4

Dubba resten av kroppen. Lämna nån milimeter innan kroköglan ren från dubbing.
Steg 5

Linda nu fram hacklet över kroppen, 8 till 10 varv är lagom.
Steg 6

Fäst in hacklet och avsluta med ett litet huvud som säkras med ett par knutar och lack.
  Steg 7

Avslutningsvis skall hacklet trimmas på över- och undersidan. Och så är super-cdc-puppan klar!