GLSSCCSe expanderar!

Text & Foto: Per Persson

GLSSCCSe tar ytterligare ett steg på den väg som GLSSCCSe #2.1 röjde - uppåt i vattenlagren. Det bärande temat för serien, lyster, är alltjämt i fokus i de varianter som härmed lanseras.

GLSSCCSe #1.1

Med idéer hämtade från GLSSCCSe #1 för att skapa den eftertraktade lystern och från den erkänt fina harrflugan Superpuppan skapades en fluga som borde ha goda förutsättningar för att visa sig attraktiv för den vakande harren. Detta visade sig senare vara ett faktum. Flugan immiterar väl en nattsländepuppa och då kroppsmaterialet utgörs av cdc har den goda flytegenskaper.

Bindbeskrivning:
Krok
: Torrflugekrok med nedåtpekande ögla i storlek 10 - 14.
Bindtråd: Valfri.
Bakkropp: Bakre 3/5 av kroken. Börja med att linda in ett cdc-hackel i en ljus kulör ungefär mitt på underkroppen. Linda därefter flat silvertinsel som underkropp med cdc-hacklet pekande bakåt. Därefter dras cdc'n frammåt och binds in. Ett tunt lager cdc kommer nu att ligger över silverkroppen och skapa den eftertraktade lystern.
Framkropp: Främre delen av kroppen består av cdc i en mörk kulör. Ett cdc-hackel binds in i toppen, tvinnas och lindas fram till kroköglan. Peta fram några hackelfibrer så att flugan får en aptitlig profil när den ligger i vattenytan.

Fisketips:
Närhelst du skulle ha knutit på en Superpuppa på tafsen, ge GLSSCCSe #1.1 en chans!

GLSSCCSe #3.1En vidareutveckling av GLSSCCSe #3 med huvuddragen hämtade från det specifika mönstret Robbo-squeeker. Precis som på squeekern är vingsäcken här utelämnad. Skillnaden är att framkroppen tillverkas av cdc och sålunda gör att flugan ligger högre i vattenlagren. Flugan kommer att hänga med huvudet i ytan och efterliknar ett flertal av harrens byten.

Bindbeskrivning:
Krok
: Torrflugekrok med nedåtpekande ögla i storlek 10 - 14.
Bindtråd: Valfri.
Innerkropp: Silvertinsel 3/4 av kroppen.
Ytterkropp: Transparen segmentband t.ex. swannundaze i lämplig färg lindad ovanpå silverkroppen.
Framkropp: Ett cdc-hackel binds in i toppen, tvinnas och lindas fram till kroköglan. Peta fram några hackelfibrer så att flugan får en aptitlig profil när den ligger i vattenytan.

Fisketips:
Väl värd att sätta på tafsen när fisken gör små zip-vak.


GLSSCCSe #4.1


Detta mönster efterliknar ingen speciell insekt men lockar likväl harren till hugg. Dess fördel ligger i just det faktum att den kan liknas vid ett flertal av harrens möjliga byten på vattenytan. Åratal av fiskeäventyr har övertygat mig om att en torrfluga som ligger i ytan snarare än på ytan som är fallet med traditionella högflytande torrflugor är att föredra och denna fluga gör just det. Att det dominerande materialet är cdc garanterar en fluga full av liv. Mönstret använder samma metod för att uppnå den eftertraktade lystern som GLSSCCSe #4 och passar därför väl in i serien.

Bindbeskrivning:
Krok
: Torrflugekrok med nedåtpekande ögla i storlek 10 - 16.
Bindtråd: Valfri.
Kropp: Flat silvertinsel.
Ribb: Ett cdc-hackel som bundits in i toppen, tvinnats och därefter lindats frammåt i relativt täta varv. Färg valfri men oliv har visat sig fungera ypperligt.
Fronthackel: Cdc i samma färg som ribben.

Fisketips:
Fiskas som en vanlig flymf.


Med dessa mönster har GLSSCCSe helt tagit steget till ytan. Den självklara frågan man ställer sig nu är "hur kommer GLSSCCSe att utveckla sig i framtiden?". På den frågan finns inget svar i dagsläget men vi försöker ständigt utveckla våra idéer och skapa fångstgivande flugor. Många av våra försök leder till intet men ibland, som i fallet med flugorna ovan, lyckas vi med en utveckling av konceptet som visar sig värdig en plats i serien.