En uppdaterad femma för harrfisket

Text & Foto: Per Persson

Det är mer än tio år sedan artikeln Två femmor för harrfisket skrevs, och nu ser vi nya stjärnor dominera på såväl hockeyrinken som i flugasken - Crosby hade inte börjat spela, Den Enda var ofiskad, Messier hade skridskor istället för rullator, Ismopuppan hade man bara hört talas om och Erik Karlsson hade fortfarande blöjor. Det har skett en hel del förändringar som föranleder denna uppdaterade förstafemma, vilket förstås är naturligt när det gäller aktiva hockeyspelare, men inte lika självklart när det gäller flugval. Men med erfarenhet kommer vishet, så denna uppställning är klart vassare än den tidigare förstafemman, främst beroende på de två nykomlingarna - en back och en center som utgör den avgörande skillnaden.

Femman består som sig bör av tre forwards och två backar där forwards representerar flugor som ligger i ytan eller strax därunder, och backar sålunda mer sjunkande flugor.

Forwards
Vänsterforward

Arnemyran är femmans Aleksandr Ovetjkin - en forward som levererar år efter år. Poängproduktionen har väl gått lite upp och ner genom åren för Ovie, och så är det väl även för Arnemyrans fångstresultat (starkt kopplat till dess tafstid) men den kommer alltid tillbaka och förtjänar alltjämt sin plats i förstakedjan.

Center

Här har Crosby etablerat sig som det senaste årtiondets klart lysande stjärnan på hockey-rinken - han har bland annat lett sitt kanadensiska landslag till två raka OS-guld - och på samma sätt dominerar Ismo-puppan i flugasken och på tafsen! Dess fantastiska flytegenskaper och otroliga förmåga att locka harren till hugg gör den verkligen till de flytande flugornas "the next one"!

Högerforward

Dyson har, sedan Två femmor för harrfisket skrevs, tagit sig upp i förstafemman - lite av en "late bloomer" precis som Martin St louis, som numer är en av Rangers stora stjärnor med över 1000 producerade poäng i NHL, men som inte ens blev draftad när det begav sig. Att den dessutom har lyft sig från back till forward beror på att den flyttats närmare ytan vid fisket också, då det är just i ytan, eller precis därunder, den visat sig vara allra bäst.

Backar
Back

Den guldhuvade e-12:an behåller sin plats i förstafemmans backpar. Allround, precis som Duncan Keith - en spelare som varit en klart avgörande faktor när Chicago tagit sina senaste Stanley Cup-titlar. Och på samma sätt har den guldhuvade varit avgörande för fångstresultatet vid mer än en fisketur.
Back

Den rutinerade guldhuvade får sällskap av ett färskare påfund, Den enda derivat 1, eller Den enda som vi numer kallar den. Den har på kort tid samlat på sig ruggiga meriter, precis som Erik Karlsson. Eller vad sägs om Eriks bedrift att ha vunnit Norris Thophy redan som 22-åring, tredje yngste Norris-vinnare genom tiderna. Och precis som Erik är lagkapten i Ottawa, så är Den enda lagkapten i träskets dream-team!

Målvakt
Målvakt

Den sista utposten, målvakten, finns alltid där för att rädda dagen om förstafemman inte producerar. Och precis som Henrik Lundqvist allt som oftast har en avgörande betydelse för sitt Rangers framgångar, så är en svartnymf på tafsen allt som oftast det som gör att man går hem från Ammerån med ett par harrar i konten, även om fisket är trögt.