Hittat i gömmorna...

Text & foto: Per Persson

Gick för ett tag sedan igenom lite gamla fiskesaker, främst från min salige farbror Ruben. Det är riktigt roligt att se vad man använde för ett halvt sekel sedan - intressanta lösningar som kommit och gått - för att inte tala om alla vackra flugor...

Trekastet
Att jag själv ofta använder trekast när jag flugfiskar är för Pelles Fiskes läsare välbekant. Att jag gör det beror på att det är så jag fick lära mig flugfiska, och att jag ännu inte upptäckt någon effektivare metod vid fiske på icke vakande harr. Man ser sällan färdiga trekast i fiskebutikerna numer (de verkar vara förpassade till bensinmackar och liknande), även om de fortfarande tillverkas och säljs - nya tider och utvecklade fiskemetoder pockar på uppmärksamheten. Det finns dock som sagt fortfarande i produktion och en verklig klassiker på marknaden är Grönlunds.

När jag letade i gömmorna hittade jag en bok i plånboksstorlek vars sidor bestod av platsfack i vilket det låg färdiga, av min farbror Ruben väl använda, trekast. RGV som det står på omslaget är en förkortning av "Reinhold Grönlund Vilhelmina" - Reinhold Grönlund är mannen som 1928 startade Grönlunds. De slitna flugorna har förmodligen tagit mängder med harr och det är mestadels klassiska våtflugor på de grova tafsarna - många mönster som även de härstammar från Grönlunds och fortfarande finns i deras sortiment, men även en hel del, mer eller mindre obskyra, flugor med annat ursprung.

Trekasten i denna flugbok användes förmodligen lika mycket vid fiske med kastspö och kastflöte som vid traditionellt flugfiske. På ett par av trekasten satt det dessutom en maskkrok och ett par blykulor längst ner vilket gör att man misstänker att trekastet även använts vid fiske med långspö.

En nackdel man kan tänka sig med att fiska med färdiga trekast är att man är förpassad till att använda de flugor som sitter på vid leverans, och om man ändå byter fluga några gånger på upphängarna så är tafsen snart förbrukad. Detta hade man tydligen funderat på kan man se, då det på några av trekasten satt ett snabblås mellan tafs och fluga. Med denna konstruktion behöver man aldrig korta upphängaren vid flugbytet. Den uppenbara nackdelen med denna lösning är att flugan inte får en lika naturlig gång då den tyngs ner vid kroköglan av snabblåset, men i strömmande vatten, om man fiskar klassiskt våtflugefiske, är detta förmodligen inte så märkbart.

Flug-spinnare
När jag gick igenom några gamla lådor "blandat" dök denna intressanta skapelse upp - flugor med spinnarsked! Har aldrig sett något liknande förut och jag kan tänka mig varför - hur styv måste inte tafsen vara för att den inte ska tvinna sig och snart se ut som en trasslig telefonsladd (ni vet, sladden mellan telefon och lur som alltid lyckas trassla sig trots att man knappt rör telefonen).

I dagens läge, med det utbud som finns av olika typer av linor och tafsar, kan det dock vara intressant igen - man får testa med den styvaste tänkbara tafs helt enkelt.

Detta fynd visar att, som vanligt, inget är nytt under solen. Jag tänker på att det nyligen lanserats fiske efter havsöring med propellerförsedda flugor - en propeller framför flugan avsedd att skapa vibrationer och ljud som skall vara extra lockande för fisken. Flug-spinnaren är en minst femtio år gammal lösning på samma idé.

Flugor
Avslutningsvis, lite bilder på gamla flugor som skapligt överlevt tidens tand.