Fiska gädda i Indalsälven!

Text: Per Persson
Foto: Ulf Karlsson & Fredric Backlund

Indalsälven, och den sträckning som går genom Ragunda kommun, bjuder ett fint fiske efter flera arter; harr, öring, gädda, abborre, sik och lake finner man på olika ställen mellan kraftverken. Denna artikel handlar om fisket efter gädda - ett fiske som bjuder på skrikande rullar och vilda fajter.

Det finns gott om gädda i Indalsälven - detta vittnar om inte annat resultaten från de senaste årens upplagor av Gäddturneringen Storsloken. Gäddan finns överallt och är en till stora delar outnyttjad sportfiskeresurs i kommunen, Indalsälven inbegripet - förutom ett antal gäddfisketävlingar så är det riktade gäddfisket relativt sparsamt.

Det är bara några år sedan jag själv fick upp ögonen för hur bra gäddfisket i älven kunde vara - inte förrän jag började vara med i ett lag i de ovan nämnda tävlingarna. Gäddan var, som för de flesta fiskare här uppe, inte särskilt intressant och sporadiska gäddfångster under harr- eller öringsfisket sågs som olycksfall i arbetet. Numer har jag dock insett gäddans värde som intressant sportfisk - en fisk som kan ge fantastiska upplevelser.

Det finns som sagt gädda så gott som överallt, mellan varje kraftverk i kommunen. Säsongen börjar tidigt, redan i maj, och man kan få fina fångster långt in på hösten. Som fiskemetod är fiske med Jerk-bait både effektivt och fantastiskt kul, men att kasta med gamla hederliga skeddrag eller trollingfiska med traditionella wobblers skall inte underskattas. Det går nog att få gädda på alla möjliga metoder, så länge man väljer någorlunda rätt metod efter de förutsättningar som råder.

Alla har sina favoritbeten, och så även jag. Mina personliga favoriter i betesväg för älvens gäddor är; för Jerk-fisket en Buster Jerk i färgen skitmört, för wobblerfisket en gäddfärgad Bomber och, när ett skeddrag sätts på ståltafsen, en silverfärgad Effzett. Dock har jag fått gädda i älven på en uppsjö av andra beten - på allt från tregrams Panter till rejält djupgående Rapala-wobblers.

Då den finns i stort sett överallt så är det inte så svårt att hitta gäddan i älven, men några ställen är förståss bättre än andra. En av mina favoritplatser är Fiskviken vid Gesunden, där det ofta dräller av gädda - det ställe som gav Pike ConQuers segern i 2009 års upplaga av gäddjakten i Höglunda, och som samma sommar räddade en tv-inspelning. Gesunden i övrigt håller förståss också gott om gädda - man kan bara spekulera i hur stora fiskar denna väldiga sjö kan tänkas gömma.

Det här med riktigt stora gäddor är kanske det som man saknar lite i älven - gäddor över tio kilo tas då och då, men man hör aldrig talas om dom riktiga monstren. Detta faktum kan förståss höra ihop med att gäddfisket i älven inte är lika utforskat som i mer kända gäddvatten söderut - det är svårt att bli expert genom att vara med på några gäddfisketävlingar varje år, vilket är på det sätt majoriteten av det riktade gäddfisket bedrivs på.

Det finns alltså mycket att utforska när det gäller gäddfisket i älven, och för den intresserade gäddfiskaren kan det till och med visa sig vara ett riktigt gäddfiskeparadis!