Fiska öring i Indalsälven!

Text: Per Persson
Foto: Fredric Backlund & Per Persson

Indalsälven, och den sträckning som går genom Ragunda kommun, bjuder ett fint fiske efter flera arter; harr, öring, gädda, abborre, sik och lake finner man på olika ställen mellan kraftverken. Denna artikel handlar om fisket efter öring - ett fiske som kan vara mycket spännande, när väl storöringen hugger.

Gesunden är en stor, djup sjö som bildas av Indalsälven söder om Stugun och återgår till Indalsälven vid Krångede. Det var en ljum kväll i början av augusti när vi gav oss ut, jag och Fredde Foto, på en fisketur på den väldiga sjön. Vi skulle försöka lura storöringen. Planen var att köra trolling, med djupgående wobblers, uppströms efter den norra stranden.

En god bit uppströms, och några abborrar och en gädda senare, tog det tvärstopp för mitt drag. Bromsen skrek och jag stannade båten - kändes till att börja med som ett solklart bottennapp. Vi vände båten och styrde upp den mot bottennappet men, märkligt nog var det svårt att styra båten rätt. Till slut trodde jag att det var en stock eller nåt annat bottenbråte som satt på. Vi hjälptes åt att manövrera båten närmare och pumpa in den förmodade stocken... som till slut äntligen ruskade på huvudet i stället för att bara segdra - det var ju ingen stock, det var ju en stor fisk! Mera pumpande och så fick vi se - det var en storöring som visade sig i ytan! Trots stor nervisitet, och avsaknad av håv som jag såklart hade glömt, gick landningen bra - så var en av älvens storöringar överlistade.

Öring finner man mellan så gott som alla kraftverk i kommunen. Den är långt ifrån lika talrik som till harren, abborren och gäddan, och att få en riktig storöring på kroken är inte det vanligaste - men dom finns där. Öring i lite mer modest format, upp till kilot nånstans, är lite vanligare att kroka - jag får oftast mina sådana som bifångster när jag fiskar abborre eller harr.

Det händer alltså ibland, som det gjorde en varm eftermiddag alldeles i början av juni. Jag tacklade spöet med en fem centimers guld/orange Rapala - mitt favoritdrag för trolling efter abborre och öring (även harren brukar kunna hugga på denna!) när jag fiskar nedan Hammarforsen. Började sakta köra uppströms när det plötsligt högg ovanligt våldsamt - var säker på att en gädda huggit tills jag fick se den skapliga öringen försöka slå sig lös i ytan. Det är ofta man får öringen på detta sätt - en oväntat hugg när man förväntar sig den mer vanliga abborren.

De tillfällen som jag ägnar mig åt ett riktat öringfiske i älven, förutom de tillfällen då jag trollar storöring i Gesunden, inträffar i regel under den tidiga säsongen. Då har inte harr- eller abborrfisket kommit igång, och öringen verkar trivas ganska bra i de vattenförhållanden som råder då. Det är vid dessa tillfällen en silverfärgad Toby sätts på linan.

Efter en mörk och kall vinter är det svårt att hålla sig, och så snart dagarna börjar bli ljusare och lite längre suger det i fisketarmen. Jag letade mig ner till viken nedan Pelle-nacken för lite fiske, trots att det bara var mitten av mars. Det var ett par plusgrader varmt, soligt och vindstilla - man riktigt njöt av att få kasta lite igen.

Det var kanske i femte kastet det hände - säsongens första kontakt med fisk! Jag tittade ner i det klara vattnet och följde Tobyns vickande väg in mot spötoppen när jag plötsligt såg att något följde efter - det var en öring i matfiskstorlek. Jag hade nästan fiskat ut kastet helt, och fisken hade inte huggit... vad göra? Med kanske en meter lina ute lät jag draget stanna upp, för att sedan föra det fram och tillbaka förbi fisken med en åtta-linkande rörelse, och i den andra åttan högg den - jag lyckades reta den rackaren till hugg och säsongspremiären var med ens lyckad.

Förutom ovan nämnda ställen finns förståss flera heta områden för öringsfisket. Strömmen nedan Gammelänge kraftverk är ett sådant som av och till får ge ifrån sig riktiga storöringar - ett ställe som går bra att fiska av från land.

Öringen är kanske inte den vanligaste arten i älven, men en av de roligare att fiska. Så, hoppa i båten, tackla spöet med ett öringdrag, och ge er ut på lite öringjakt!