Fiska harr i Indalsälven!

Text: Per Persson
Foto: Per Persson

Indalsälven, och den sträckning som går genom Ragunda kommun, bjuder ett fint fiske efter flera arter; harr, öring, gädda, abborre, sik och lake finner man på olika ställen mellan kraftverken. Denna artikel handlar om fisket efter harr - ett fiske som kan vara smått fantastiskt emellanåt.

Det finns gott om harr i Indalsälven. Första gången jag upptäckte det var när jag för flera år sedan följde med min tremänning Hasse ut på en båttur ovan Ammeråns mynning. Det var en varm och fin junieftermiddag och vi behövde inte åka långt innan första fisken visade sig i ytan. Hasse knöt på en buskig Red Tag på tafsen och snart låg den första fisken i båten. Några timmar, och flera harrar, senare kunde jag kostatera att harrfisket i älven var riktigt givande.

Men harrfiskesäsongen är lång, och det dröjer innan det är torrfluga som är det vassaste vapnet. Nedan Hammarforsen fryser aldrig älven och här kan man fiska harr redan så tidigt som i mars! När dagarna börjar bli längre, och om senvintersolen värmer skönt, är det svårt att hålla sig - då ger jag mig av ner till älven nedan Hammarforsen med ett kastspö i hand. Man får vingla sig ut på de överhängande iskanterna och kasta av de lugnare områdena, och det är inte helt ovanligt att det hugger!

Det var en ljum aprilkväll - vindstilla och ovanligt varmt i luften. Jag gav mig av mot älven och gick (eller, rättare sagt, pulsade i snön) rakt ner vid kommunförråden - här finns ett par fina vikar att fiska av. På linan knöt jag en Panter. Jag hade inte kastat länge innan det högg, och det kändes genast att det var en skaplig fisk. Kampen blev ganska kortvarig i det kalla vattnet och snart fick jag se att det var en av älvens äldre harrar som tagit. Med en tydlig uppnäsa, sina stora ögon och med sina slitna fenor var det inte den vackraste av harrar man fått. Den hade dessutom en ganska färsk skada - troligen efter ett gäddangrepp. Någon mer harr högg inte den kvällen, och så är det ganska ofta under den tidiga våren - huggen är ganska sällsynta, men dom kommer ändock ibland.

När sedan snön smält bort och den värsta vårfloden runnit undan är det dags att plocka fram båten. Mitt personliga favoritställe för harrfisket i båt är området nedan Hammarforsen - särskilt viken nedan Pelle-nacken och strömmen utanför ön ytterligare en bit nedströms. Man tar med fördel med sig både ett flugspö och ett lätt kastspö - vakar inte fisken kan det vara svårt att lura den på fluga, och då blir det att ta till spinnfiske istället. Båda metoderna kan ge fina harrfångster, men roligast är förståss fiske på vakande fisk.

Ibland har man tur och man lyckas komma ut på älven precis i rätt läge. Störst chanser att uppnå detta har man under den tidiga båtfiskesäsongen, fram till midsommartid kanske, och under hösten - när väder och vind så tillåter och om vattennivån i älven inte är alltför hög. Självklart kan man ha tur även under högsommaren, bara den inte blir alltför varm eller alltför blöt.

Vakar fisken är valet självklart - fram med flugspöet och knyt på en torrfluga. Är det en riklig kläckning av någon slända så väljer man mönster därefter, men annars fungerar den klassiska Red Tag bra, såväl som den något mer moderna Arnemyran. Att glida med strömmen och kasta på vakande fisk är otroligt roligt.

När det inte vakar kan det vara knepigare och det är då som spinnfisket kan visa sig vara nyckeln till framgång. Glid med strömmen och kasta av de intressanta områdena med en tregrams Panter - gärna med guldsked. När ett svep är avklarat; byt till en liten orange wobbler och kör trolling tillbaka till utgångspunkten. Ibland fungerar bara spinnfisket, ibland bara trollingen och ibland går båda metoderna bra - det är olika från dag till dag. Genom att variera sig på detta sätt har man stora chanser till hugg, även då fisket känns trögt eller vädrets makter är emot dig.

Ytterligare ett par riktiga hot-spots för harrfisket är, förutom de ovan nämnda, även strömmen nedan Gammelänge kraftverk samt utanför Halåns mynning - bara att hoppa i båten och ge sig ut!