Världens bästa harrvatten!

Många är de fiskevatten som i fiskepressen fått epitetet "världens bästa harrvatten", så vad hindrar då att Harran och Räven presenterar sin egen ranking? Exakt; ingenting! Här kommer den - listan över världens bästa harrvatten!

Listan uppdateras årligen - senast nu efter summering av 2022 års harrfiskesäsong. Inga placeringsförändringar denna gång, men Ammerån har haft ett uppsving senare år och börjar så smått hota Pirtimes.

1 (-). Lainio
Räven: Var annars är harrfisket så bra att det blir tråkigt och man längtar efter ett sämre vatten. Tre timmar vid Lainio ger fler och större harrar än vad Pirtimes och Leavas gör på en vecka. För att slå en vecka i Rages krävs nog närmare en hel dags fiske i Lainio.

Harran
: Harr, harr, harr, harr, HARR, HARR, HARR och HARR - nämnde jag förresten HARR, HARR och HARR?

Rekommenderad läsning:
- Ljuvliga Lainio


2 (-). Fröstsjön
HarranEfter första besöket skrev jag; "Jag skulle bli förvånad om detta vatten inte klättar till pallplats redan nästa säsong", och tänk så rätt jag fick! Träskets arvtagare visar sig i stora delar bättre än vad träsket någonsin var. Så bra att fisket blir tråkigt har vi dock inte upplevt där ännu, men vad vet man vad kommande säsonger kommer att resultera i - förstaplatsen är definitivt hotad!

Räven
: Vi letade efter Träskets arvtagare några år, och sedan fann vi Fröstsjön! Kanske kunde vi få fler harrar per dag i Träsket under dess storhetstid men antalet storharrar och fiskens medelvikt talar entydigt i Fröstsjöns favör (toppnoteringen med nio storharrar på en dag t. ex. är ju galet bra). Att spisa knallröd rödingfilé som bonusfisk på kvällarna ger vistelsen en guldkant som det skulle vara svårt att avstå ifrån när vi nu vant oss vid den. För eller senare kommer vi att ha tagit vår största harr i Fröstsjön och den dagen tror jag att sjön puttar ner omöjliga Lainioälven till andraplatsen! Mycket talar för att detta sker redan nästa säsong!

Rekommenderad läsning:
- Spindeln blir flugfiskare

3 (-). Rages
Harran: Högvatten, oländig terräng, regn och lera - vad gjorde det när harrfisket var fantastiskt! Det vakande överallt, hela tiden, och medelvikten var inget att klaga på. Känslan när de små sip-vaken på de av högvattnet vattenfyllda ängarna visade sig vara storharr...

Räven
: Harr, harr, harr, harr och harr – nämnde jag förresten harr?

Rekommenderad läsning:
- Fiske med förhinder


4 (-). Träsket
Räven: Träsket bär upp fjärdeplatsen på nåder och idag är flera av de lägre rankade vattnen betydligt bättre än Träsket. Men nostalgi och förhoppningar om att ett mirakel återställer träsket till den harrsjö den en gång var är tillräckligt för att ge den respit på tfjärdeplatsen ännu någon tid.
En sådan särbehandling är jag skyldig det vatten jag tyckt, och kanske ännu tycker, bäst om av alla jag fiskat i.

Harran
: Sett till helheten och med historien i kappsäcken så känns fjärdeplatsen rättvis, trots den vikande tillgången på harr till förmån för det ökande abborrbeståndet - vi har ju faktiskt inte fått större harr någon annanstans än i Träsket!

Rekommenderad läsning:
- Stora Harrträsket... femte sommaren



5 (-). Laevas
Räven: Lysande harr- och öringsfiske i ginklart vatten och det vatten jag helst skulle återvända till av åarna. Enda bristen är de eländigt fega uslingarna till rödingar som bor i ån!

Harran
: Så trevligt som ett fiskevatten kan bli - kommer aldrig att glömmma The Mailstream!

Rekommenderad läsning:
- Leavasjokk


6 (-). Abborrvickrarna
Harran: Storharr! Men å andra sidan kärvt och ganska långt mellan huggen. Potentialen att klättra på listan finns dock absolut.

Räven
: Fågel, fisk eller mittemellan? Vickrarna är det mest svårbedömda harrvatten jag besökt. Medelvikten skiljer sig inte så mycket från Fröstsjön och vilken av sjöarna som egentligen är bäst är svårt att avgöra med ett så begränsat empiriskt underlag som en tripp till Vickrarna utgör. Tveklöst är dock att det lilla bedömningsunderlag vi har talar till fördel Fröstsjön. Dessutom har Vickrarna nackdelen att stora ytor är för grunda och att långa perioder därför handlar om att avverka transportsträckor, vilket med tanke på att båtarna är tungrodda i blåsigt väder är mer än ansträngande. Gissningsvis får Vickrarna därför finna sig i att stå på tillväxt medan vi fortsätter utforskningarna av Fröstsjön.

Rekommenderad läsning:
- Första försöket - Västra Abborrvickrarna


7 (+1). Indalsälven
Harran: Betydligt mindre känt harrfiskevatten än Ammerån, trots att det är bättre - här har man goda chanser att finna den större harren, och älven är dessutom inte lika känslig för väder och vind.

Räven
: Harran talar sig ofta varm över harrfisket i älven. Efter att nu ha prövat själv kan jag intyga att det är ett hyfsat vatten som förtjänar ett omnämnande bland världens bästa.

Rekommenderad läsning:
- Fiska harr i Indalsälven!


8 (-1). Pirtimes
Harran: Ja, detta var ju det första harrvatten i Lappland vi prövade. Fisket var totalt sett riktigt bra, men hade inte de toppar som vattnen ovan hade.

Räven: Det började så bra med många harrar av bra format men… så kom regnet… och vattnet förbleknade till att bli Ammerån på steroider.

Rekommenderad läsning:
- Pirtimes - vid jokkens strandkant


9 (-). Ammerån
Harran: Mitt hemmavatten, som med åren tappat en del i attraktionskraft i jämförelse med ungdomens fiskafängen, men som dock fortfarande kan bjuda på ett trevligt fiske. Flugfiske-EM 2014 visade på en intressant statistik - Europas bästa flugfiskare fick mängder med harr, där merparten dock låg under gränsen till skälig matharr.
På senare år verkar fisket dock bli bättre och bättre, och kommer ån upp i nivå med fornstora dagar så kan den mycket väl klättra på listan!

Räven
: Vill du ha många småharrar på kort tid är Ammerån vattnet för dig – vill du ha någon, eller möjligen några, harrar i matstorlek kan Ammerån vara vattnet för dig om du fiskar på natten, vill du ha stor harr ska du välja alternativen 1-5. Skulle detta ha varit en lista för bästa id-vatten skulle Ammeråns övre delar ge vattnet en given förstaplats.

Rekommenderad läsning:
- Mera minnen från Ammerån


10 (-). River Teviot
Räven: Strikt sett till fångstresultaten är vi möjligen generösa även med den här placeringen, särskilt sett i förhållande till Snorsen. Vid mitt första besök levererade vattnet ett par gravharrar och ett antal mindre fiskar på förhållande få fisketimmar. Bortsett från Lainio som bara blev bättre av högvatten är min erfarenhet att fisket blir sämre då vattnet blir grumligt och stiger. Det gällde också Teviot som därför inte fick en riktigt rättvis chans de dagar vi var där. Jag extrapolerar därför fiskeveckans resultat utifrån hur fisket var före vattenhöjningen och då ser resultatet ganska bra ut. Efter ett nytt besök vid vattnet, som då plågades av stekande sommarhetta (i Skottland!!) och praktiskt taget var heldött är det dags att bli försiktig med extrapolerandet och låta sig styras mer av fakta. Ska jag vara helt objektiv borde Teviot petas ner ytterligare något, men väger man in trivselfaktorn och gångavståndet mellan puben och poolerna, så krigar River Teviot alltjämt i den högsta elitklassen!

Harran
: Haggis, Whiskey, Ale, Harrfiske - allt hinns med utan problem under en dags vistelse i och omkring den otroligt charmiga byn Kelso. Precis vid River Tweeds strand och med ett bekvämt prommenadavstånd till River Teviot är Kelso den perfekta platsen att besöka för den som söker ett fint harrfiske i kombination med en rejäl dos av Skotsk kultur. Dock skall man ha klart för sig att älven är väldigt känslig för väder och vind - är den inte för hög så kan den, som vid senaste besöket, vara för låg och varm och med det blir fisket rent ut sagt uselt.

Rekommenderad läsning:
- River Tweed & River Teviot


11 (-). Glomma
Räven: Öste skrev på tidigt 80-tal att Glomma kanske var världens bästa harrvatten. Det var en klar överdrift, men bra var det och artikeln om Glomma medförde ett fisketryck som vattnet inte klarade av. Idag är det en spillra av sitt forna jag och bör besökas av den som som tycker man får lite för många småharrar i Ammerån och vill ha färre.

Harran
: Jag kommer aldrig glömma "Aset i Glomma", men den fick jag ju på det glada 80-talet innan ån blev utfiskad, och "ett as" gör ingen å.

Rekommenderad läsning:
- Fiske i Glomma


12 (-). Snorsen
Räven: Egentligen är placeringen orättvis och hänger samman med att sjön vid senaste besöket, en sen höst, i det närmaste var befriad från huggvillig fisk. Tidigare har sjön visat samma klass som Harrträsket men utan att ha träskets charm. Och rysningarna längs ryggraden kommer alltjämt i mardrömmarna om gäddmadamen som knep en storharr av oss en meter från båtkanten.

Harran
: Ja, visst kan Snorsen vara bra om man kommer när fisken är på hugget... men också så fantastiskt usel när dom inte är det...

Rekommenderad läsning:
- Snorsen


13 (-). Kaitum
Räven: Ärligt – det här handlar inte om Tjuonajokk utan om området kring Killingi. Trögt harrfiske men med god medelvikt de gånger någon behagar att hugga. Lägger man lite mer tid på vattnet tror jag att potentialen finns!

Harran
: Ett besök som det handlar om för min del är ju kanske lite för lite för att ge Kaitum en rättvis bedömning. Men faktum kvarstår; trögfiskat var det!

Rekommenderad läsning:
- Vart *** är fisken?


14 (-). Torpingen
Harran: Som harrvatten är Ljustorpsån... mediokert! Man kan få en del harr, men man får vara riktigt nöjd om någon ens är nära matfisk.

Räven: Min ficka! Ån som jag fiskat i 30 års tid. Ljustorpsån är ett ganska bra havsöringsvatten men harrfisket lämnar mycket övrigt att önska. Det finns ganska många harrar i ån, men det verkar som om vattnet har en magisk begränsning vid 2,5 hg som nästan inga harrar tar sig förbi. Fisketrycket efter harr är obefintligt så nog borde det finnas en och annan….men det gör det inte.

Rekommenderad läsning:
- Ljustorpsån


15 (-). Ängesån
Räven: Förr ett högklassigt laxvatten, sedan ett fantastiskt harrvatten med svenskt rekord (2,9 kg) innan Råsto tog över, sedan laxvatten igen och nu… nej tänker inte skriva det… jag vet att vi skulle vara ärliga… ok då… hyggligt idvatten? Övre Ammerån utsätter dessutom den hårt prövade Ängesån för svår konkurrens i den föga attraktiva genren idfiske. Kan inte åstackaren få vara bäst på något?

Harran
: Ja i Ängesån har man ju persat.... på Braxen!

Rekommenderad läsning:
- Vart *** är fisken?


16 (-). Rena
Räven: Pust – det såg ut som om en tsunami flöt fram i älvdalen och allt fiske var helt meningslöst. Säkert kan det avancera i listan om man besöker vattnet vid rätt tillfälle. Det kommer dock aldrig att ske så platsen i botten på listan är väl cementerad!

Harran
: Det finns fiskevatten man vill besöka igen, och så finns det fiskevatten som Rena...

17 (-). Gysinge
Harran: Gysinge har levererat ett nyp, men det är också det enda.

Räven
: Jepp, det nypet är inte att förglömma!

18 (-). Göstas
Räven: Göstas är ett sjöområde och utgör källflödet till Ängesån. En mängd sjöar som tycktes vara tusenbrödasjöar för abborre var vad vi hittade. Nåja – en liten P&T-sjö fanns där också. Jag vet inte hur många timmars bilåkning som föregick mitt livs första, enda och sista besök vid Göstas!

Harran
: Vi fick iallafall träffa legenden Gösta i egen hög person - detta kan dock inte hindra Göstas från att hamna på listans sistaplats.