AmmerStout

Ammeråns Bryggarskrå: Per Persson, Jocke Hillborg & Ruben Hillborg (Anna Dahlgren & Helene Hillborg frånvarande denna gång)

Brygga ett öl enligt de tyska renlighetslagarna vid Ammeråns strand, varvat med lite fiske förstås, kan det fungera?
Det bevisade vi ifjol, och i år gjorde vi det igen!

Planering

Vid detta tillfälle valde vi en mer klassisk metod (mäskning 65 grader i en timme och utmäskning 75 grader i 10 minuter), inte dekoktionsmäskning, och det var en stout som stod på schemat.

Utrustningen var i stort sett densamma som senast (två kastruller, en mäskspade, en termometer, ett par humlestrumpor och ett jäskärl) med den skillnaden att vi övergett biab-påsen då det visade sig att den inte tålde bryggning över öppen eld året innan, samt att vi hade glömt litermåttet vilket stökade till det lite. Malten och humlen hade vi vägt upp i förväg. Vi använde som sist en stor grill byggd på ett halverat oljefat som eldstad.

Ett glömt litermått var inte ett stort problem (vi hade graderingar på 5, 8 och 10 liter i en av kastrullerna), men värre var det att vi inte tänkt på att ersätta biab-påsen med något annat - mer om det nedan...

Vädret hotade ställa till det för oss (det varslades om en hel del regn, vilket dessutom visade sig stämma), men ett rejält partytält räddade dagen.

Receptet
Vi siktade på ett fullt kok i 25-literskastrullen, en alkoholstyrka på 6% (OG: 1.057, FG: 1,011) och ett IBU på ganska mäktiga 56. Som basmalt blev det ett hopplock av vad lagret kunde uppbåda; 2,8 kg pilsnermalt, 1,55 kg Vienna och 175 g ale-malt. Till detta adderade vi 200 g Carafa III och 200 g Chokladmalt. Humleschemat såg ut som följer; 30 g Magnum vid uppkok samt 40 g East Kent Golding sista 10 minuterna. I övrigt inga tillsatser till det fina Ammerå-vattnet. Vi jäste sedan detta med den pålitliga Fermentis US-05.

Fisket då?
Vi bryggde, som sist, vid vindskyddet nedströms Högremsforsen och fiskade av sträckan från vindskyddet och ner till den fina poolen vid baracken (klicka på pilnål "G" på kartan på Ammeråguiden för mer information).

Vädret var som sagt inte med oss, och då det dessutom hade regnat en del under veckan så var det en å i stigande vi hade att tampas med, något som är allt annat än lätt.

Alla fick i alla fall fisk, men mängd och storlek är inget brodera ut texten om...

Bryggningen
Vi valde att mäska i kastrull som vi lindade in i ett liggunderlag för att hålla temperaturen så bra som möjligt. Vi mäskade i 15 liter vatten som vi hade värmt till 74 grader innan vi tillsatte malten och målet var att medeltemperaturen skulle landa på 65 grader under en timme. Nu var liggunderlaget väl effektiv som isolering, så det hade varit perfekt att värma till 73 grader i stället, men alls inget som kan räknas som en katastrof. Vi spädde sedan med 92-gradigt vatten så mycket som kastrullen mäktade med. Målet var att hamna på 75 grader, men det stannade vid 72 så det hade varit bättre att späda med vatten så nära kokpunkten som möjligt.

Nåväl, lite temperatur-diffar gjorde inte så mycket. Däremot fick vi problem då vi insåg att vi, i avsaknad av biab-påse, egentligen inte hade nåt vettigt sätt att preparera koket (som skulle göras i samma kastrull vi mäskat i). Det slutade i att vi silade i omgångar genom en humlestrumpa över till den andra kastrullen för att sedan återföra den till kastrullen vi skulle använda för koket. En stökig procedur som gav upphov till ganska mycket spill och svinn och något vi måste hitta en bättre lösning för inför nästa Ammerå-bryggning.

Efter kok kylde vi kastrullen i ån (något som gick betydligt fortare än vi minns från året innan - kanske vi var något nyktrare denna gång, vem vet) och förde över till jäskärl. Jästen pytsade vi dagen efter när kärlet var transporterat till stugan.

Timjan-öl!
Det är klart man tar sig en öl eller två under en bryggdag, och detta tillfälle var inget undantag. Dagen till ära hade jag med mig några hembryggda timjan-öl. Jag har fått för mig att det borde gå att göra en riktigt god timjan-öl, (några av mina tidigare försök kan man läsa om här) men hittills har jag inte nåt riktigt ända fram (och en del försök har blivit illa - det är inte så kul att ta en klunk öl och känna som att man dricker köttfärssås). Nu börjar jag dock bli riktigt nära!

Detta är den femte varianten jag bryggt av Thymus Ale No. 1 och skillnaden denna gång mot tidigare var humlenotan (Perle som bittergiva samt Cascade och Northern Brewer som smakgivor) samt mängden timjan (1 g/liter under koket). Kan hända att det blir ännu bättre med 0,9 g/liter timjan, något som såklart kommer att testas!

Slutkläm

Till nästa Ammerå-bryggning måste vi ha hittat en adekvat ersättare för biab-påsen samt justera lite i temperaturerna efter de lärdomar vi fått denna gång, men i stort sett blev det en lyckad bryggning.

Vädret är ju svårt att styra - bara hoppas på bättre väder och bättre fiske nästa gång.

Framförallt så blev ölen väldigt god - den perfekta julölen för julen -22!