Fisk och LCHF/LCHQ

Fiskrätter behöver ofta sina potatisar eller riset för att bli riktigt bra - det är inte som en köttbit som klarar sig utmärkt med en fetaostsallad som enda tillbehör. Därför är fisk och LCHF (eller, ännu hellre, LCHQ) en större utmaning än kött, men misströsta inte - här finner ni alternativ till ris, potatis och annat som hör fiskrätter till, och som dessutom är riktigt goda!

Istället för ris
Ris passar ypperligt till många fiskrätter, men det passar inte när man vill äta kolhydratfattigt. Då är falskt ris ett ypperligt alternativ, och dessutom väldigt snabbt och enkelt att tillreda!

Falskt ris - gör såhär:
Riv önskad mängd blomkol med rivjärn (grövsta sidan).
Salta och koka upp vatten i en kastrull.
Stäng av plattan, tillsätt den rivna blomkålen och efter mindre än en minut är det falska riset klart att sila av och servera.

Nu är det bara att tillreda önskad fiskrätt och, istället för ris, servera med det falska riset.

Istället för potatis
Här finns det flera alternativ, varav blomkålsmos är en lättsam variant.

Blomkålsmos - gör såhär:
Riv blomkålen, men finare än det falska riset.
Salta och koka upp vatten i en kastrull.
Stäng av plattan, tillsätt den rivna blomkålen och låt dra någon minut.
Sila av och tillsätt förslagsvis, efter tycke och smak, en klick smör, en skvätt grädde, salt, peppar och muskotnöt och rör ihop - moset är klart!

En variant på moset är en av ingredienserna i mitt basrecept för LCHF-fiskgratäng - här kommer det:
Riv sisådär 1 kilo blomkål.
Blanda i 150 gram riven västerbottenost.
Lägg ungefär 1 kilo, lätt saltade och vitpepprade, benfria fiskfilèer (abborre eller valfri ädelfisk är utmärkta alternativ) i mitten på en smord ugnssäker form.
Fyll på med moset runt fiskfilèerna (tryck till moset mot formen så det blir fast).
Sedan är det bara att hälla över valfri sås så det täcker fisken, men inte så det går över moset - på bilden har jag använt en smarrig kantarellsås, men ta den sås ni gillar bäst.
Strö gratängost över anrättningen och tillaga i ugn, 225 grader, tills gratängen fått en vacker färg - sedan är det bara att äta och njuta!

Och med blomkålens hjälp kan vi också göra ett alternativ till potatissallad, tänk vad allsidig den grönsaken är!

Blomkålssallad - gör såhär:
Ansa blomkålen till lämpligt små bitar (jämför med hur stora potatisbitarna är i en potatissallad).
Tillsätt lika delar gräddfil och crème fraîche i sådan mängd att du får en härligt krämig konsistens.
Blanda i kapris efter tycke och smak (mycket ska det vara för att passa mig).
Lite salt och svartpeppar, och sen är det klart!

Alternativ panering
Panerade fiskfiléer är gott, men paneringen utgörs normalt av både mjöl och ströbröd (om man gör en rejäl dubbelpanering), och det går ju inte för sig. Då är mandelkross/mandelmjöl ett utmärkt alternativ.

Doppa filéerna i ägg och därefter i mandelkrosset, så har vi finfina panerade filéer att steka lätt i rejält med extrasaltat smör - smakar ypperligt med en kall rom-sås och någon av blomkålsvarianterna ovan.

Summering
Det är mycket blomkål i recepten ovan och det finns såklart andra alternativ - broccoli, vitkål eller brysselkål till exempel kan man göra en hel del kul med - det är bara att sätta igång och experimentera!