Grayling n fries

Till denna ruggigt goda rätt behöver man:
Fileer från harr i halvkilosklassen och uppåt - räkna med minst ett par fileer per person, om personerna är hungriga.
Till dubbelpaneringen; vetemjöl, ägg och ströbröd.

Till den kalla såsen behövs gräddfil, majonäs, chili-sås, bostongurka, kapris, citron, vitlökspulver, salt, peppar och, för att riktigt piffa upp såsen, lite konjak.

Till detta äter vi pommes frites.

Tillagning
Börja med såsen.
Blanda ihop ett par deciliter gräddfil med ungefär halva mängden majonäs. Tillsätt därefter ett par matskedar av vardera kapris och bostongurka. Tillsätt chili-sås tills såsen har "rätt" nyans. Kläm i saften av en halv citron och smaka av med vitlökspulver, salt och peppar. För att ge såsen den extra knorren tillsätter man lite konjak - för att göra matlagningen ännu roligare så häller man även upp ett rejält glas åt sig själv. När du rört ihop allt så ställ in såsen i kylen så den får vila en stund innan servering.

Nu är det tid att stoppa in pommes frites i ugnen.

Sen är det dags för fisken.
Panera fileerna genom att först doppa dom i mjöl, därefter i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd. För bäst slutresultat är det viktigt att se till att fileerna är helt täckta av panering. De panerade fileerna steks sedan i rikligt med smör på medelhög värme - det går ganska fort att få dom genomstekta.

Servera fileerna med pommes frites och sås, samt någon slags grönsak. Garnera med lite persilja och häll upp ett glas öl, ät och njut.