Timjan och bärs!
Text: Per Persson
Foto: Per Persson & Arne Wahlström
Fiskeår: 2020
Hur skulle
fisket påverkas av den sena våren, och det alltför fina vädret som
varslades och som lovade alltför mycket sol och alltför beskedlig
vind?
Visst borde det gå att brygga en välsmakande timjankryddad öl, eller
finns det skäl till varför någon sådan aldrig sett dagens ljus på
bolagshyllorna?
De närmsta dagarna skulle ge svar på åtminstone en av frågorna
ovan...
Precis som året innan hade
alltså våren varit kall och snösmältningen utdragen, därtill än mer
kall och utdragen detta år. Och då vädret dessutom visade sig bli
snäppet bättre än på fjolårets resa så kan ni nog redan nu förstå att
detta inte blev den resultatmässigt bästa fiskeresan herrar Harran och
Räven varit på.
En nyhet inför denna resa var att Harran numer titulerar sig
bryggmästare på sitt eget lilla nano-bryggeri Harrans Hops and Haze
(vilket är ett snofsigt sätt att säga att han brygger sina öl i sitt
eget kök, helt utan kommersiella ambitioner, bara för sitt eget
intresses skull). Han har en idé om att skapa en god timjan-öl. Varför
då kan man fråga sig? Jo, till att börja med är ju timjan en god
krydda, men det verkliga skälet är att brygga en öl som är en hyllning
till harren! Det sägs ju att en pinfärsk harr doftar timjan (även om
nu varken Harran eller Räven riktigt kan skriva under på att det är så
- de har kört ner snoken i mer än en färsk harr för att få känna den
mytomspunna timjansdoften men aldrig riktigt hittat den) och även
harrens latinska namn, Thymallus Thymallus, pekar ju åt det hållet. Inför resan hade
Harran bryggt tre varianter av timjan-ale som skulle bedömas - var
någon av dessa den perfekta timjan-ölen?
Thymus Ale No.
1
Den första av tre varianter av Timjan-kryddad öl som avsmakades på
resan, baserat på ett recept på en ganska alkoholsvag (4%), väldigt
ljus och lent humlad ale (totalt knappt 3 gram/liter humle i olika
givor) av amerikansk typ. Vis av tidigare erfarenheter (en
timjan-öl där timjansmaken slog till som en käftsmäll vid första
klunken och gav en öl som smakade mer köttgryta än öl) tillsattes en
inte allför stor mängd timjan - inte mer än 0,5 gram/liter som fick
vara med i hela koket (60 minuter). Det blev ganska lagomt mycket
timjansmak, men i övrigt blev ölen lite väl snäll. I grunden alltså
ganska bra, men till nästa försök skall nog mängden malt skruvas upp
en del.
Harran hade med
sig en del nyheter i flugasken som visade sig fungera ganska bra, och
för en gångs skull fick flugspöet vara aktivt hela resan. Det var
egentligen inga nya mönster det handlade om, i stället gamla favoriter
i ett betydligt större format än de vanligtvis använder. Nu var det
inte våtflugekrok i storlek 12 den Guldhuvade E12:an var bunden på -
det var en variant bunden på streamerkrok i storlek 10 och med dubbla
guldhuvuden i stället. Och Den Enda var bunden på dubbelkrok, och på
ett sätt som gjorde att den försökte liknade en räka. Harren verkar
gilla stora flugor i denna sjö, och det togs till och med en double,
något som inte är alldeles vanligt vid flugtrolling. De första dagarna
bjöd mest på mindre harr vid sidan om någon enstaka gravharr de trots
allt lyckades kämpa till hugg, därtill en abborre i fin kondition.
Någon röding såg de inte skymten av, inte ens på Rutger.
De förbannade det fina vädret vid de allt tätare och allt längre
strandhuggen - strandhugg som förvisso är trevliga, men ju längre de
blir ju svårare blir det att motivera ytterligare en varv på sjön
(vilket väl är lika bra då strandhuggen brukar resultera i ett inte
helt oansenligt mått av slirighet). Och de hade dessutom råkat handla
med sig ovanligt mycket fast förtäring denna gång, så saknaden efter
middagsrödingen var inte alltför stor.
Thymus Ale No.
2
Dubbelt så mycket timjan som i No. 1, men som bara fick gå med i
koket under sista halvtimmen. Denna variant var baserad på ett mer
potent APA-recept också; lite mer humlekaraktär (närmare dubbla
mängden humle jämfört med No. 1) och lite starkare (kring 5,5%).
Denna blev inte så lyckad - dels var nog inte grundreceptet så bra
egentligen, och dels så var mängden timjan i överkant - slutsatsen
är att mängd betyder mycket mer än koktiden när det gäller
timjan-delen. Dessutom förnimmer man en ganska otrevlig syrlighet
som det är svårt att säga vad den beror på - det kan vara så illa
att det handlar om en förorening. Det här är nog hursomhelst ingen
variant som det kommer att byggas vidare på.
Sista fiskedagen blev den resultatmässigt bästa. Vädret var äntligen
bättre ur fiskesynpunkt - härligt grått och mulet - efter några
gravharrar som gav upphov till berättigade förhoppningar i båten så
levererade Velticen äntligen en storharr! Humöret på topp och
fiskeivern förnyad! Huggperioden avtog dock snart efter detta och med
det även fiskeivern, och efter en lång period utan hugg gick de i
land. Men de hade åtminstone något att fira - att få storharr är något
som alls inte varit självklart under alla deras fiskeresor genom åren,
det är bara i Fröstsjön det är mer av en regel än ett undantag!
Detta blev alltså
resans enda storharr, och då rödingen helt lyste med sin frånvaro så
är detta den resultatmässigt hittills sämsta resan till Fröstsjön.
Kanske slutresultatet blivit något bättre om de hållit ut längre denna
sista dag, men tidigare dagars nötande i båten känns verkligen i
kroppen när man är inne på dag fyra, och energinivån är överlag ganska
låg vid det laget. Ett årligt återkommande mål för fiskeresan är att
putsa harr-perset som nu har 15 år på nacken, men i förhållanden som
dessa känns det inte realistiskt att det ska ske - det gäller nog att
pricka in en kläckning som den som Räven
och Spindeln lyckades med i fjol, samt ha lite tur förstås, för
att det ska hända.
Frågan är om det inte blir ett annat upplägg till nästa år. Detta var
andra året i rad den sena snösmältningen ställer till det och gör att
sjön inte är redo för de stordåd den kan leverera när allt stämmer.
Det kunde ju vara intressant att testa hur sjön beter sig under senare
delen av sommaren kanske. Och så kan man fråga sig om det egentligen
är mödan värt att nöta vidare med trolling om sjön inte levererar på
grund av dåliga väderförhållanden - man kanske helt enkelt borde bryta
lägret och leta sig mot något strömmande vatten i området i stället.
Vi får väl se vad som händer...
Thymus Ale No.
3
Ganska annorlunda än både No. 1 och No. 2. En ale endast humlad med
en ganska försiktig bittergiva (c:a 1,5 gram/liter) och
"torr-timjad" med 0,5 gram/liter 7 dagarna innan buteljering. Inte
så tokig faktiskt, om än något snäll även denna. Inte helt omöjligt
att en vidareutveckling av denna också kan vara värt ett försök.
Kanske en liten smakgiva humle och lite timjan sista kvarten i koket
är vad som behövs? Dock känns det svårare att peka exakt på vad som
behöver förändras i detta recept jämfört med No. 1, så det blir i
första hand med utgångspunkt av den som sökandet efter den optimala
timjan-ölen kommer att fortsätta!
Fick vi svar på de i ingressen ställda frågorna? Jo, åtminstone vad
avser den första.
Svaret på "Hur skulle fisket påverkas av den sena våren, och det
alltför fina vädret som varslades och som lovade alltför mycket sol
och alltför beskedlig vind?" är helt enkelt "negativt".
Och det gäller inte bara fisket; även orken och energin, och med det
ihärdigheten och experimentlustan, hos Harran och Räven påverkas i
samma riktning.
Svaret på "Visst borde det gå att brygga en välsmakande
timjankryddad öl, eller finns det skäl till varför någon sådan
aldrig sett dagens ljus på bolagshyllorna?" är dock ännu ytterst
oklart. Det blir fler försök och en justering av receptet för No. 1 är
det som står närmast på tur, och när den perfekta timjan-ölen är
bryggd lovar jag att ni blir de första som får veta det!